Hlavní obsah

Při tragických požárech v Řecku selhalo úplně všechno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény

Prázdné zásobníky vody, nefunkční hydranty, minimum hasičů ve službě, výpadek komunikačních systémů, nefunkční systém varovných SMS zpráv. Labyrinty špatně navržených a postavených ulic, které se staly pro obyvatele prchající před plameny pastí. To je jen krátký výčet ze seznamu všeho, co selhalo v případě tragických požárů, které v červenci zachvátily Řecko a vyžádaly si přes 90 obětí, napsal ve čtvrtek server deníku Süddeutsche Zeitung.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry z dronu na spálenou vesnici Mati v ŘeckuVideo: AP

 
Článek

Policie prověřuje nejen podezření, že požáry byly založeny úmyslně, ale vyšetřuje také totální selhání státní správy při likvidaci katastrofy. Ze svědeckých výpovědí vyplývá, že během požáru století selhalo snad vše, co mohlo selhat, píše Süddeutsche Zeitung.

Dopravní policisté například lidi směřovali místo do bezpečí přímo do inferna. Desítky lidí zemřely, když se pak pokoušely uniknout ze svých aut.

Foto: Thanassis Stavrakis, ČTK/AP

Jeden ze stovek shořelých vozů

Hasiči nemohli komunikovat s piloty vrtulníků, kteří pomáhali hasit plameny. Systém rozesílání varovných SMS zpráv nebyl v provozu. Neexistoval žádný evakuační plán.

Foto: Elia Kallia, ČTK/AP

Lidé se snažili utéci před ohněm do moře

Thanasis Diamantopoulos, profesor z Atén, přijel do domu svého bratrance v městečku Mati 23. července. „V domě bylo najednou příšerné vedro. Myslel jsem, že se porouchala klimatizace. Najednou jsem cítil kouř. Vyhlédnu z okna a vidím, že auto, které je zaparkované před domem, je v plamenech,“ vzpomíná. Na nic nečekal, vyběhl z domu a mířil k moři. Okamžitě se vrhl do vody. To, že je dobrý plavec, mu nakonec zachránilo život.

„Ten, kdo zůstal na pláži, toho plameny spálily,“ řekl. To se stalo v 18.30. Další čtyři hodiny zůstal v moři. Doplaval ke skále ještě s jednou ženou a jejími dvěma syny ve věku devět a šest let. „Žena se třásla více než děti,“ vyprávěl Diamantopoulos reportérovi deníku. „Dnes se ptám, proč tak dlouho trvalo pobřežní stráži, než vyslala lodě, aby nám pomohly,“ uvedl.

Foto: Costas Baltas, Reuters

Zničený dům v obci Mati

„Když jsem se dostal pozdě v noci na pláž, bez oblečení, bez mobilu, bez dokladů, nebyl nikdo, kdo by nám pomohl, kdo by nás vyzvedl. Proč?“ ptá se.

Foto: Thanassis Stavrakis, ČTK/AP

Zbytky hraček z vyhořelého domu v Mati

Mnozí lidé při svém úprku před plameny uvízli ve spleti špatně navržených ulic, které se pro ně staly pastí. Načerno postavené domy a nepřehledný labyrint bránily přístupu k pobřeží. To je případ i jednoho z nejpostiženějších míst - městečka Mati.

Načerno postavené budovy jsou pro Řecko typické. Stavbu mnohých z nich jednotlivé řecké vlády postupně legalizovaly během všeobecných amnestií. Kritici to označují za efektivní způsob, jak si zajistit hlasy.

Foto: Thanassis Stavrakis, ČTK/AP

Město Rafina východně od Atén.

Premiér Alexis Tsipra oznámil, že v oblasti Attiky, která zahrnuje i hlavní město Atény, bude ihned zahájena demolice 3200 načerno postavených budov. „Chaos nelegální výstavby, která ohrožuje lidské životy, už nelze dál tolerovat,“ řekl premiér.

Opozice Tsiprasovu vládu kritizuje, že za dobu, co je u moci, nezjednala žádnou nápravu. Premiér kontroval tím, že nelegální výstavba se rozbujela během mandátu předchozích vlád. „Od lidí, kteří spolu se svými rodinami Řecku vládli po čtyři desetiletí, a ne tři či pět let, bych čekal alespoň trochu sebekritiky,“ řekl Tsipras.

Foto: Alkis Konstantinidis, Reuters

Popel, ohořelé trosky a mrtví. Tak vypadá obec Matia nedaleko Atén.

Odkazoval tím na šéfa hlavní opoziční strany Nová demokracie (ND) Kyriakose Mitsotakise, jehož otec Konstantinos Mitsotakis byl premiérem, a na předsedkyni socialistické strany PASOK Fofi Gennimataovou, jejíž otec Jorgos Gennimatas byl zakládajícím členem strany.

Požáry v Řecku si podle posledních informací vyžádaly 92 obětí a 36 lidí je ve vážném stavu v nemocnici.

Reklama

Výběr článků

Načítám