Hlavní obsah

Při protestu proti vyklizení domu v Hamburku zraněno 22 policistů

V prudké potyčky s policií vyústil v sobotu v Hamburku protest tisíců lidí proti vyklizení levicově orientovaného kulturního střediska obývaného prý squattery. Na 22 policistů bylo při zásahu zraněno, počet zraněných mezi účastníky protestu zatím není k dispozici. Informovala o tom německá média a agentura DPA, podle které šlo o nejvážnější podobný incident v tomto městě za několik let.

Foto: Axel Heimken, ČTK/AP

Policista během protestu v Hamburku.

Článek

Podle odhadů policie se protestu zúčastnilo zhruba 7300 lidí. Více než polovinu z nich tvořili sympatizanti extrémní levice.

Demonstranti házeli na policisty lahve, kameny a petardy. Policejní jednotky proti protestujícím nasadily vodní děla. Jednoho z policistů prý vržený kámen zranil tak, že byl v bezvědomí převezen do nemocnice. Policie nakonec kvůli střetům demonstraci rozehnala.

Sídlem squatterů 24 let

Protestní akce byla namířena proti vyklizení kulturního centra Rote Flora. Podle webu thelocal.de objekt více než 24 let obývají squatteři. Místo zároveň slouží k setkávání levicových aktivistů.

Odchod squatterů požaduje majitel objektu Klausmartin Kretschmer. Z budovy je prý chtěl dostat do pátku. Listu Hamburg Morgenpost ale údajně řekl, že budova tak rychle být vyklizena nemusí.

Kromě toho v sobotu asi 800 lidí na jiné demonstraci ve městě vyjadřovalo solidaritu s uprchlíky z různých mimoevropských zemí, kteří se do Hamburku dostali přes italský ostrov Lampedusa. Podle webu thelocal.de skupina 300 lidí bojuje o právo zůstat ve městě. Hamburské úřady jí prý toto oprávnění zatím odmítají udělit. Tento protest podle DPA probíhal pokojně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám