Hlavní obsah

Přeživší tragédie v Bulharsku probudila rána. Vyrazili okno a vyskočili z hořícího autobusu

Sofie

Z Istanbulu do Skopje jeli cestující autobusu, který v noci na úterý havaroval a následně vzplál na dálnici v Bulharsku. Na palubě zemřelo 45 lidí, nehodu přežilo jen sedm pasažérů, kteří se zachránili díky rychlé reakci.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Na bulharské dálnici vzplál autobusVideo: Reuters

 
Článek

Autobus havaroval na bulharské dálnici Struma přibližně ve 2.00 SEČ. Podle informací bulharského deníku Dneven Trud se navíc vozidlo po nehodě převrátilo a poté začalo hořet. Řidič byl zřejmě mrtev na místě, a nemohl tak otevřít dveře.

Tragickou nehodu přežilo sedm lidí, kteří jsou mimo ohrožení života a jsou v péči lékařů v nemocnici Pirogov. Šest z nich bylo popálených, jeden má zraněnou nohu.

„Když propukl požár, podařilo se jim vyrazit okna v zadní části autobusu a dostat se ven,“ řekl novinářům makedonský předseda vlády Zoran Zaev během brífinku, který se uskutečnil v úterý dopoledne před nemocnicí v Sofii.

Na bulharské dálnici vzplál autobus, zemřelo 45 lidí včetně dětí

Evropa

„Jeden z přeživších pasažérů mi vyprávěl, že ho probudila rána, všude kolem pak propukl požár,” uvedl Zaev.

Podle Makedonců tvoří většinu obětí členové jedné rodiny. „Ne všechny oběti jsou ale Makedonci. Na palubě byl jeden cestující ze Srbska a jeden z Belgie,“ dodal Zaev.

Některá těla byla spálena k nepoznání. „Nikdy v životě jsem neviděl takovou tragédii. Společně s našimi kolegy z Makedonie vynaložíme veškeré úsilí ke zjištění pravdy,“ řekl bulharský ministr vnitra Bojko Raškov.

Ten na místo nehody dorazil společně s bulharským premiérem Stefanem Janevem a jeho makedonským protějškem Zaevem.

Cestující se vraceli z výletu v Istanbulu. Majitelem vozu je makedonská společnost BesaTrans, která do Turecka vypravila celkem čtyři autobusy. Ty na cestu do Istanbulu vyrazily 18. listopadu. V pondělí večer vjely zpět na bulharské území.

Nejtragičtější nehoda autobusu za 10 let

Příčiny nehody bulharské úřady vyšetřují. Nejpravděpodobnější je podle nich buď lidská chyba, nebo technická závada.

Starosta nedalekého města Pernik Stanislav Vladimirov uvedl, že dálnice byla mokrá a v mizerném stavu. Nechtěl ale spekulovat o tom, zda právě tohle mohla být příčina nehody.

„Jedná se pouze o názor pana starosty. Nepřipustím žádné spekulace ohledně stavu dálnice,“ odmítl informace o špatném stavu vozovky bulharský premiér Janev.

Foto: Minko Chernev, ČTK/AP

Forenzní technik fotí místo činu na bulharské dálnici

V Evropě se jedná o nejhorší nehodu autobusu od roku 2010, kdy na Ukrajině zemřelo 45 lidí při srážce posunovací elektrické lokomotivy s linkovým autobusem.

Podle počtu obětí se vůbec nejtragičtější nehoda v Evropě stala v roce 2001, kdy se v Portugalsku zřítil autobus do řeky z výšky 50 metrů při kolapsu mostu. Spolu s ním spadly i tři automobily, celkem zahynulo 59 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám