Hlavní obsah

Přeživší migranty v Itálii nepustili na smuteční obřad za jejich druhy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Agrigento

Na italském ostrově Lampedusa v pondělí protestovaly stovky migrantů z Afriky, jelikož je imigrační úředníci nepustili na smuteční obřad v sicilském přístavu Agrigento za jejich druhy, kteří nepřežili plavbu přes Středozemní moře. Migranti si na protest posedali na silnici, informoval server BBC.

Foto: ČTK/AP

Zachránění migranti z Afriky na vojenské lodi u italských břehů

Článek

Italská vláda původně chystala obětem ztroskotání lodě s migranty u Lampedusy na počátku měsíce státní pohřeb. Nehoda si vyžádala 366 mrtvých, většinou původem ze Somálska a Eritreje. Přežilo jen 155 lidí.

Od státního pohřbu bylo nakonec upuštěno a rozhodlo se ve prospěch smutečního obřadu v Agrigentu, ačkoliv se lidé na Lampeduse domnívali, že by se pietní akt měl konat přímo na ostrově. Ceremoniál vedli společně katoličtí, koptští a islámští duchovní a účastnili se ho i tři ministři.

Přeživší migranty imigrační úřad na akci nepustil, i když mnozí z nich při nehodě přišli o příbuzné. Na Lampeduse jim nainstalovali velkoplošnou obrazovku, na níž mohli ceremoniál sledovat. Migranti se s tím však nespokojili a proti rozhodnutí úřadů vedli tichý protest tím, že si posedali na příjezdovou cestu u střediska pro azylanty.

Lampedusa je hlavní destinací pro běžence z Afriky směřující do Evropy za lepším živobytím.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám