Hlavní obsah

Prezidentem Francie zvolen Nicolas Sarkozy

BRUSEL

Podle prvních oficiálních odhadů byl novým francouzským prezidentem zvolen Nicolas Sarkozy. Získal 53 procent hlasů a porazil tak socialistku Segolene Royalovou.

Článek

Už v šest hodin večer začali přívrženci konzervativce Sarkozyho slavit a vykřikovat "Vyhráli jsme!". Reagovali tak na nepotvrzené informace belgických médií, které Sarkozymu přiznali až 54 procent hlasů.

Volby vzbudily u Francouzů mimořádný zájem. Už odpoledne odvolilo podle BBC asi 75% francouzských občanů. Celková účast má být až 86 %. Také v prvním kole voleb, které proběhlo 22. dubna, přišla k urnám většina voličů, skoro 85 procent.

Foto: REUTERS/Pascal Rossignol

Sarkozy byl považován za favorita už delší dobu. V posledních dnech se jeho pomyslný náskok zvýšil na šest až deset procent. Royalová, která v posledních dnech naopak v průzkumech ztrácela, nepřímo označila jejich výsledky za zmanipulované. Uvedla, že Sarkozyho vítězství může vyvolat nepokoje.

Royalová vzápětí uznává porážku

V neděli večer však Royalová výsledek voleb ihned uznala. Získala asi 47 procent hlasů. V krátkém proslovu po oznámení odhadů poděkovala všem svým stoupencům za podporu, kterou jí projevovali, a vyslovila přesvědčení, že jejich společný boj bude pokračovat. Vyslovila se přitom pro širší jednotu levice.

Pro Royalovou a její Socialistickou stranu je výsledek velkým zklamáním. Je to třetí porážka levicového prezidentského kandidáta za sebou. Zároveň to znamená i oddálení chvíle, kdy do francouzského prezidentského křesla dosedne žena. Royalová byla první, která měla reálnou šanci toho dosáhnout. Rozsah její porážky může věštit vyřizování účtů v Socialistické straně, kde neměla jednoznačnou podporu.

Sarkozy reformátor

Sarkozy zřejmě nastoupí do funkce nejpozději 16. května. Chce hlavně  snížit daně a prodloužit 35hodinový pracovní týden. Také bude propouštět úředníky a tvrdě vystupuje proti mladistvým výtržníkům a většině imigrantů.

Foto: REUTERS/Benoit Tessier

Chce umožnit život ve Francii jen těm cizincům, kteří budou zemi nějakým způsobem "užiteční". Je odpůrcem přijetí Turecka do EU. Má velmi dobré vztahy s britským premiérem Tonym Blairem a německou kancléřkou Angelou Merkelovou.

Schwarzenberg i Klaus k Sarkozyho vítězství

Ministr zahraničních věcí ČR Karel Schwarzenberg okomentoval Sarkozyho vítězství slovy: "Francouzští voliči se překvapivě jasně vyslovili pro nutné reformy. Francouzská pravice si včas uvědomila, že musí udělat tvrdé kroky, aby zachovala pozici Francie v Evropě a ve světě, a že k tomu musí dát francouzské hospodářství a celý systém do pořádku. Paní Ségolene Royalová je šarmantní dáma a politička, nicméně nepředstavila jasný program, jak problémy řešit, a na to doplatila."

Prezident Václav Klaus míní, že v Nicolasu Sarkozym přichází do úřadu francouzského prezidenta člověk, který si uvědomuje nutnost změn ve francouzské domácí i evropské politice.

Klaus ocenil velkou účast voličů: "Opět se ukázalo, že když politické alternativy nejsou rozmazané do neurčitosti, voliči na to slyší a o budoucnosti své země chtějí aktivně rozhodovat," uvedl. Sarkozymu již ke zvolení telegraficky gratuloval, vyjádřil přesvědčení, že česko- francouzské vztahy se budou dál úspěšně vyvíjet.

Nicolas Sarkozy

Třikrát ženatý Nicolas Paul Stéphane Sarközy de Nagy-Bosca je synem maďarského šlechtice a francouzské matky řeckého židovského původu. Narodil se 28. ledna 1955 v Paříži, kde také vyrůstal. Je křtěným katolíkem. Sarkozy nemá tradiční školu politické elity ENA, ale jen právnické vzdělání.

Byl starostou vlivného pařížského předměstí Neuilly od roku 1983. V letech 1993 až 1995 byl ministrem rozpočtu ve vládě Edouarda Balladura. Ve jménu svého receptu "nulové tolerance" v křesle ministra vnitra od května 2002 do dubna 2004 zatočil s drobnou kriminalitou a bojoval s antisemitismem. Po krátkém intermezzu v úřadu ministra financí jej v listopadu 2004 zvolili do čela Svazu pro lidové hnutí (UMP). A v červnu 2005 se stal znovu ministrem vnitra - patrně nejvýraznějším v historii Francie. Zvýšil počet policistů i četníků, prosadil zpřísnění pravidel a trestů za silniční přestupky a pustil se do odstraňovaní zločinu z ulic. Prosadil opatření k vymýcení ilegálního přistěhovalectví - včetně deportací, a k integraci schopných imigrantů do francouzské společnosti.

Ne všechny jeho kroky byly vítané. Kritiku sklidil jeho návrh pozitivní diskriminace, kterou chtěl snížit nezaměstnanost mladých. Navrhoval stavět mešity za státní peníze, ale protestující mládež na předměstích (obývaných nezaměstnanými muslimskými přistěhovalci) neváhal označit za lůzu.

V květnu 2007 byl zvolen Sarkozy francouzským prezidentem. Později se rozvedl s manželkou Cécilii a zval si někdejší modelku a zpěvačku Carlu Bruniovou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám