Hlavní obsah

Prezidentem Francie bude Sarkozy nebo Royalová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ/BRUSEL

O Elysejský palác se podle prvních oficiálních odhadů výsledků prvního kola prezidentských voleb utkají konzervativec Nicolas Sarkozy a jeho socialistická soupeřka Ségolene Royalová. Podle francouzské televize získal Sarkozy 30,5 procenta a Royalové 25,7 procenta hlasů.

Článek

Na třetím místě skončil centrista François Bayrou odhadem s 18,5 procenta, na čtvrtém pravicový nacionalista Jean-Marie Le Pen s 11 procenty hlasů. Žádný z dalších osmi kandidátů nedostal ani pět procent hlasů.

Volební místnosti se uzavřely ve 20:00. Podle francouzského ministerstva vnitra provázela první kolo prezidentských voleb nebývale vysoká účast voličů. Za krásného, skoro letního počasí hlasovalo skoro rekordních asi 84 procent ze 44,5 miliónu zapsaných voličů.

Druhé kolo francouzských prezidentských voleb se bude konat za dva týdny - v neděli 6. května.

Odhady založené na průzkumech při odchodu z volebních místností odpovídají dlouho vyslovovaným předpokladům, které ale znejisťoval náhlý vzestup Bayroua v posledních měsících. [celá zpráva]

Rozhodnou Bayrouovi voliči

Pro Sarkozyho jeho první místo i dosažených 30 procent hlasů vytvářejí dobré předpoklady pro druhé kolo. Pozice Royalové je poněkud obtížnější, ale první tajemník socialistů François Hollande byl v první reakci s jejím skóre velmi spokojen.

Ve druhém kole bude záležet na tom, pro koho se rozhodnou Bayrouovi voliči a do jaké míry Royalovou podpoří komunisté, krajní levice a ekologisté.

Bayrou tedy nedosáhl výsledku, v jaký doufal, ale stává se nepominutelnou postavu nadcházejících dvou týdnů. Už před nedělním hlasováním podnikli vstřícné kroky k němu někteří Sarkozyho spolupracovníci včetně ministra ministra sociálních věcí Jeana-Louise Borlooa.

Slabý výsledek Le Pena může být důsledkem dnešní vysoké účasti. V roce 2002 byla totiž právě tehdejší nízká účast v prvním kole jedním z faktorů jeho překvapivého postupu do druhého kola.

Sarkozy: do souboje idejí půjdu s respektem

Sarkozy v prvním prohlášení k příznivcům řekl, že postup jeho a Royalové do druhého kola ukazuje, že Francouzi si chtějí vybrat mezi dvěma jasnými projekty. Ujistil Royalovou, že ji respektuje a vyslovil přání, aby debata před druhým kolem byla debatou idejí.

Reklama

Související témata:

Související články

Francouzi odstartovali prezidentskou kampaň

Předvolební prezidentská kampaň ve Francii bude zřejmě nejpropracovanější v historii. Alespoň se na tom shodují mediální odborníci. Kampaň oficiálně začala...

Francouzi půjdou volit nového prezidenta

Předvolební kruh ve Francii, která bude o nadcházejícím víkendu rozhodovat o nástupci Jacquesa Chiraka v prezidentském Elysejském paláci, se uzavírá. Očekává...

Výběr článků

Načítám