Hlavní obsah

Prezident Klaus na oslavách 150. výročí sjednocení Itálie

– Řím
Novinky, Miroslav Benč (Řím)

Itálie ve čtvrtek velkolepě oslavila 150. výročí sjednocení země. Na oslavy přijely více než tři desítky hlav států, včetně prezidenta Václava Klause. Pozvání italského prezidenta Giorgia Napolitana přijali mj. také ruský prezident Dimitrij Medvěděv či viceprezident USA Joe Biden.

Článek

Uzavřené historické centrum Říma, stovky hlídkujících policistů, nadšené davy lidí. To vše provázelo vojenskou přehlídku, kterou oslavy výročí sjednocení Itálie vyvrcholily.

„Přehlídka byla famózní, italská a velká. Itálie předvádí, že je velkou zemí, která na svou minulost nezapomíná a váží si jí. Když si vzpomenu na poslední přehlídku u nás, tak je to naprosto neporovnatelné. V tomto smyslu je to samozřejmě zajímavé,“ řekl bezprostředně po přehlídce prezident Klaus.

Italské království bylo vyhlášeno už v březnu roku 1861. Šlo o první stát napříč Apeninským poloostrovem od dob Římské říše. Po druhé světové válce však Italové v referendu rozhodli o zrušení monarchie a 2. června 1946 byla vyhlášena Italská republika. Letošní oslavy výročí sjednocení tak vyvrcholily až v červnu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám