Hlavní obsah

Prezident Kiska chce vládu, která nebude polarizovat společnost

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovenský prezident Andrej Kiska, který ve čtvrtek pověřil sestavením vlády Petra Pellegriniho (Směr-sociální demokracie) vybídl k sestavení vlády, která nebude polarizovat společnost. Kvůli politické krizi podal demisi premiér Robert Fico (Směr) a prezident ve stejný den pověřil sestavením nové vlády Pellerginiho.

Foto: Milan Malíček, Právo

Slovenský prezident Andrej Kiska

Článek

„Slovensko potřebuje nepolarizující vládu. Vládu, ve které budeme moci každému členovi věřit, že udělá všechny kroky k rychlému vyšetření vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové. Jen taková vláda může usilovat o mou důvěru a následně o důvěru Národní rady a veřejnosti. V této souvislosti jsem, samozřejmě, připraven důsledně využívat všechny ústavní pravomoci hlavu státu,“ napsal Kiska v sobotu na sociální síti.

Po vraždě novináře a jeho přítelkyně se na Slovensku vyhrotila politická krize. Demisi podal ministra kultury Marek Maďarič, ministr vnitra Robert Kaliňák a nakonec také premiér Fico (všichni Směr). To však Slováky nijak neodrazilo od účasti na pátečních shromážděních po celé zemi, na nichž požadovali konání předčasných parlamentních voleb. V Bratislavě bylo na Náměstí Slovenského národního povstání kolem 60 tisíc lidí.

Podle sociologa Michala Vašečky se občané cítí být obelháni politickou elitou. „Přišli totiž k poznání, že arogance moci je nekonečná a mnozí politici vůbec nic nepochopili,“ řekl sociolog. Vašečka konstatoval, že Fico emocím lidí v ulicích nerozumí, protože je technik moci. „On si opravdu může myslet, že tlak je organizovaný ze zahraničí. Odráží to totiž jeho svět technokratického myšlení v politice,“ dodal sociolog.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám