Hlavní obsah

Přestřelka mezi Rusy a Ukrajinci si vyžádala mrtvého na obou stranách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Úterní střet jednotky Rusů a ukrajinských vojáků na posádkové základně v Simferopolu na Krymu si vyžádala dva mrtvé. Jak ve středu upřesnilo krymské ministerstvo vnitra, zemřel ukrajinský praporčík a příslušník domobrany.

Foto: ČTK/AP

Jednotka Rusů prohlašujících se za místní domobranu před vojenskou základnou v Simferopolu

Článek

Rusové vtrhli na základnu v úterý večer a zajali velitele. Podle ukrajinské strany ho pak použili k zadržení zbytku posádky, která se načas opevnila v druhém patře jedné z posádkových budov.

Ukrajinská strana nejprve hlásila zabití svého příslušníka, ruská později uvedla, že mrtvý byl jejím bojovníkem. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Rusové zaútočili na základnu v Simferopolu, ukrajinský voják přišel o život Video: Reuters

Vojáci mohou přestoupit do ruské armády

Ruský prezident Vladimir Putin v úterý dopoledne podepsal návrh smlouvy o připojení Krymu a města Sevastopol k Rusku.

Krok vyvolal pohrůžky dalšími sankcemi ze strany USA, které stejně jako země EU i Kyjev referendum na Krymu o odtržení od Ukrajiny neuznávají. Moskva v odvetě varovala, že sankce nezůstanou bez odpovědi.

Ve středu se k situaci ukrajinských vojáků na Krymu vyjádřil mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov, když podle agentury Interfax prohlásil, že „mohou buď Krym opustit, anebo se přidat k ruské armádě“.

Do ruského pohraničí dorazila ukrajinská inspekce

Ve středu shodou okolností v ruském Belgorodu, který leží asi 50 kilometrů od ukrajinských hranic, zahájila inspekci ruských vojenských zařízení delegace ukrajinských pozorovatelů.

Ukrajinští inspektoři se chtějí v Belgorodské a sousední Kurské oblasti přesvědčit, zda Rusko v regionu neprovádí "neoznámenou vojenskou činnost".

Ukrajinci přijeli do Ruska v souladu s takzvaným vídeňským dokumentem Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) z roku 2011. Jeho cílem je posílit ovzduší důvěry mezi státy OBSE.

Související témata

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ruský premiér Vladimir Putin

Foto: Profimedia.cz

Socha stále opěvovaného Lenina

Foto: Profimedia.cz

Krym

Podle šéfa ruského Národního střediska pro zmenšení jaderného nebezpečí Sergeje Ryžkova budou mít ukrajinští pozorovatelé možnost přesvědčit se, že ruská armáda v pohraničních oblastech neprovádí žádná opatření, která by mohla ohrožovat bezpečnost Ukrajiny.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám