Hlavní obsah

Přes polovinu německých Tornad RECCE nelze okamžitě nasadit

Berlín

Méně než polovina německých průzkumných letounů typu Tornado RECCE je schopna okamžitého nasazení. Vyplývá to ze zprávy německého ministerstva obrany, kterou se bude ve středu zabývat obranný výbor Spolkového sněmu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Německé letouny Tornado na berlínském letišti SchönefeldVideo: Reuters

 
Článek

Podle zprávy ministerstva obrany o stavu hlavních zbraňových systémů je z celkem 93 průzkumných letadel Tornado RECCE ve vlastnictví Bundeswehru 66 strojů v provozu, z čehož je jen 29 schopno okamžitého nasazení do akce. Ještě loni obdobná zpráva uváděla, že na případné nasazení je připraveno 38 strojů.

Hlavním důvodem neschopnosti nasadit více než polovinu provozovaných průzkumných letadel typu Tornado okamžitě do akce je podle zprávy „nedostupnost různých náhradních dílů”.

Zpráva o nedostatcích zbraňových systémů německé armády vyvolala ostrou debatu už minulý rok. Podle generálního inspektora Volkera Wiekera, který sestavil i aktuální zprávu, se ale na situaci za tu dobu příliš nezměnilo. „Stav vzdušných systémů z výzbroje Bundeswehru zůstává neuspokojivý," konstatoval.

Foto: Luftwaffe

Průzkumný kontejner TELLENS podvěšený pod německým Tornadem RECCE

Zpráva o stavu průzkumné perutě se do obranného výboru německého parlamentu dostane krátce před hlasováním o operaci proti Islámskému státu, které by se mělo uskutečnit už tento pátek.[celá zpráva]

Německá vláda schválila v úterý vojenskou operaci IS v Sýrii a v Iráku. Nasadí 1200 vojáků, tankovací letoun, vojenskou fregatu a právě průzkumná letadla Tornado RECCE. Operaci musí ještě schválit parlament.

Foto: Luftwaffe

Německé průzkumné Tornado RECCE

Potíže s provozem letounů by ale misi nijak ohrozit neměly, na pomoc koalici bombardující pozice islamistů v Sýrii a Iráku chce Berlín totiž vyslat nanejvýš šest strojů. Vzlétat by měly z turecké vojenské základny Incirlik. Mandát mise je prozatím omezen na dvanáct měsíců.

Tornada jsou stará

Problém s udržením bojových letounů řady Tornado v provozu souvisí s jejich věkem. Stroj byl vyvíjen od šedesátých let a první tornada dostalo západoněmecké letectvo v roce 1979. Celkem jich zařadilo do výzbroje 247. Využívalo především útočné verze IDS, ale také 35 kusů verze ECR pro likvidaci prostředků nepřátelské protiletecké obrany.

Průzkumné Tornado RECCE
Německo upravilo od roku 1998 několik desítek svých útočných letounů Tornado IDS pro průzkum. Nahradily vyřazované stroje RF-4E Phantom. Stroje jsou vybaveny průzkumnými kontejnery RECCE a TELELENS.
Mezi průzkumným vybavením jsou dvě optické kamery, z nichž jedna snímá zemi šikmo pod úhlem 135 ° a jedna je infračervená.
Do kabiny byl při modernizaci umístěn speciální ovládací panel RCP s obrazovkou zachycující záběry z infrakamery.
Strojům zůstala výzbroj dvou kanónů a pro vlastní obranu mají řízené střely vzduch-vzduch, starší americké sidewindery nahradily modernější střely Iris T.
Stroje z průzkumné jednotky AufklG 51 Immelmann byly poprvé nasazeny nad Balkánem v době války proti Srbsku. Působily i v Afghánistánu.

V dalších rolích tornada postupně nahrazují nové stroje Eurofighter Typhoon, jichž ale bude ve výzbroji méně a jsou dražší.

Reklama

Výběr článků

Načítám