Hlavní obsah

Přerušení zasedání britského parlamentu bylo nezákonné

Londýn
Aktualizováno

Nejvyšší soud Spojeného království v úterý jednomyslně rozhodl, že rozhodnutí Borise Johnsona přerušit zasedání parlamentu je v rozporu se zákonem. Parlament se může opět sejít.

Foto: Phil Noble, Reuters

Britský premiér Boris Johnson

Článek

„Dospěli jsme k závěru, že rozhodnutí (o přerušení zasedání Dolní sněmovny) bylo nezákonné,” uvedla Brenda Haleová, předsedkyně nejvyšší soudní instance ve Spojeném království, která se zabývá mimo jiné případy důležitými pro britský ústavní pořádek. Proti rozhodnutí soudu se nelze odvolat.

Haleová řekla, že rozhodnutí všech jedenácti soudců bylo jednomyslné. Vysvětlila, že přerušení bylo nezákonné, jestliže mělo za následek, že by parlament nemohl vykonávat svou ústavní funkci a činit vládu odpovědnou za svá rozhodnutí. Tento princip by mohl být tímto krokem podkopán, napsal list The Guardian.

Soud během tří stání řešil dva podněty. V jednom se aktivistka Gina Millerová obrátila na nejvyšší soud kvůli tomu, že nejvyšší anglický soud rozhodl, že se tímto čistě politickým rozhodnutím nebude zabývat. Nejvyšší britský soud rozhodl, že se tímto krokem má soud zabývat. Ve druhém se zase vláda ohradila proti verdiktu skotského soudu, který krok označil za nezákonný.

Johnson je v USA

Soudci nejprve jednomyslně rozhodli, že jim přísluší o problému rozhodovat, čímž anulovali verdikt nejvyššího anglického soudu. Pak dospěli k závěru, že Johnsonův krok byl nezákonný. Čelili přitom značnému tlaku, protože zástupce vlády u soudu lord Keen uvedl, že soud vstupuje na zakázané teritorium a vměšuje se do politického dění.

Předseda parlamentu John Bercow po vynesení verdiktu uvedl, že se parlament musí okamžitě sejít.

Johnson, který je v USA na zasedání Valného shromáždění OSN, ještě před vynesením rozsudku nevyloučil, že opět nesáhne ke stejnému kroku. Bude ale čelit tlaku na podání demise, uvedla stanice BBC. Podle jejího zpravodaje je důvodem, že jeho rada královně, aby podepsala zákon o přerušení zasedání parlamentu, byla v rozporu se zákonem.

Premiér Johnson by měl podle šéfa opozičních labouristů Jeremyho Corbyna zvážit rezignaci, k té ho podle Sky News vyzvala i Skotská národní strana.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám