Hlavní obsah

Premiér Orbán si staví památník – fotbalový stadión

Právo, Ivan Vilček (Budapešť)

Už tuto neděli si Maďaři zvolí nový parlament. Favoritem nadcházejícího klání je strana Fidesz současného premiéra Viktora Orbána. Novinky se proto byly podívat v rodné obci současného maďarského premiéra ve vesnici Felcsút. Obci s necelými dvěma tisícovkami obyvatel se totiž výjimečně daří. Staví se tu fotbalový chrám - stadión s kapacitou 3500 míst.

BEZ KOMENTÁŘE: Nový stadion vyrůstá v obci FelcsútVideo: Ivan Vilček, Právo

 
Článek

Když už já tady nebudu, zůstane po mně krásný fotbalový chrám. Jako by si to říkal premiér Viktor Orbán, když poskytnutím vlastního pozemku umožnil výstavbu působivého a velkolepého fotbalového stadiónu ve své rodné obci Felcsút.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Pohled na stadión ve Felcsútu

„Viktor si prostě staví mauzoleum,“ mávne rukou starší muž při pohledu na monumentální stavbu. Na žádost o prozrazení jména se jen usměje, sedne na kolo a ujíždí pryč. V obci Felcsút žije 1700 lidí, ale vyrůstá zde stadión s kapacitou 3500 míst podle návrhu nejznámějšího maďarského architekta Imreho Makovecze.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Fotbalový stadión pojme 3500 návštěvníků

Střechu nad tribunami ve stylu maďarských venkovních domků drží originální dřevěná konstrukce. Tribuny mají svým stylem připomínat dřevěné tribuny starších stadiónů, ale je zde místo také na skyboxy pro VIP hosty. Výstavbu stadiónu zaplatí soukromé firmy. Náklady dosahují 3,8 miliardy forintů (přes 330 miliónů Kč).

„Pokud to povede k rozvoji obce, tak proč ne,“ říká János, jehož syn navštěvuje místní fotbalovou akademii pojmenovanou po členovi slavného „zlatého mužstva“ Ferenci Puskásovi. „Když Maďarsko v roce 1953 porazilo ve Wembley Anglii 6:3, ještě jsem nebyl na světě, ale tento výsledek zná každý Maďar,“ dodává s hrdostí na otázku, proč dal syna na fotbal.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Stavbu navrhnul nejznámější maďarský architekt Imre Makovecz.

Éva výstavbu stadiónu kritizuje. „K zaměstnání mladých lidí to nepomůže. Je to jen o tom, že Viktor chce ukázat, jak pomáhá své rodné obci,“ říká žena, která se do Felcsútu přestěhovala před 18 lety z nedalekého města Bicske. „Určitě z toho bude mít prospěch Viktorova rodina a jeho kamarádi,“ říká Éva a rychle nastupuje do autobusu.

Je veřejným tajemstvím, že Orbán skupuje v obci nemovitosti. „Myslí na zadní vrátka, vždyť v politice nebude navždy,“ dodává András. Premiér údajně koupil v obci šest domů a chce v nich zřídit penzióny. Kromě toho je vášnivý fotbalista, zakladatel zmíněné fotbalové akademie a ještě i dnes si rád zahraje za staré pány Felcsútu. „Přijeďte 21. dubna na otevření stadiónu. Premiér si určitě zahraje také,“ nepochybuje István o vítězství Orbána v nadcházejících volbách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám