Hlavní obsah

Premiér Kosova chce vyhlásit nezávislost 28. listopadu

– PRIŠTINA

Kosovo by mělo jednostranně vyhlásit nezávislost na Srbsku 28. listopadu, řekl v pátek kosovský premiér Agim Çeku. Ten den slaví Albánie státní svátek Den nezávislosti, který s ní slaví i většinové albánské obyvatelstvo Kosova. Çeku podle agentury Reuters vyjádřil zklamání nad tím, že Spojené národy dosud nedokázaly nezávislost Kosova vyřešit.

Článek

O budoucnosti srbské provincie se jedná po celé roky od ukončení konfliktu v na Balkánu.

Kosovští předáci, kteří jsou zklamáni, že nebylo stanoveno žádné datum pro vyhlášení nezávislosti, dávají hlasitě najevo, že se od Srbska odtrhnou jednostranně. Pokud to udělají, mohli by ztratit podporu EU.

EU a USA navrhují omezenou suverenitu Kosova pod mezinárodním dohledem. [celá zpráva] Plán odmítají Srbsko [celá zpráva] s Ruskem [celá zpráva]. Rusko hrozí vetem při hlasování.

K poslední rezoluci o Kosovu se má Rada bezpečnosti OSN vrátit v pátek. Rozhodne, zda se o jihosrbské provincii bude hlasovat, nebo se řešení otázky ještě odloží. Podle návrhu rezoluce dostali předáci Kosova a Srbska 120denní lhůtu na další jednání. Po nich by měla OSN předat správu provincie Evropské unii, čímž by se omezil vliv Ruska.

Jednání v slepé uličce

Takový proces by ale byl zřejmě zdlouhavý a není shoda v tom, co dělat dál kromě vedení dalších rozhovorů mezi Prištinou a Bělehradem, které dosud nepřinesly žádný výsledek.

Jeden pravděpodobný scénář může být takový, že kontaktní skupina pro Balkán, tvořená Francií, Itálií, Německem, Británií, USA a Ruskem, zprostředkuje obnovená jednání mezi Bělehradem a Prištinou, kterým dává rezoluce 120 dní. Pro taková jednání není nutná žádná rezoluce, ale RB by měla schválit stažení jednotek OSN z Kosova, což bude vyžadovat souhlas Ruska.

Další možností je, že Kosovo vyhlásí nezávislost, požádá OSN, aby odešlo, a pozve evropské státy. Nezávislost se odvíjí od toho, kolik zemí uzná Kosovo jako národ. O Spojených státech je jasné, že nabídnou určitou nezávislost, ale postoj EU není jasný.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám