Hlavní obsah

Vedení Doněcké republiky řídí ruské tajné služby, dokládá šetření sestřeleného boeingu

Haag

Mezinárodní vyšetřovací tým vedený Nizozemskem zveřejnil obsah telefonátů mezi povstaleckými veliteli z neuznávané Doněcké lidové republiky a vysoce postavenými ruskými představiteli. Podle vyšetřovatelů dokládají, jak široký vliv Rusko na dění v povstalecké oblasti mělo.

Foto: Profimedia.cz

Boeing 777 společnosti Malaysia Airlines se zřítil 17. července 2014 nedaleko vesnice Hrabove v Doněcké oblasti. (Ilustrační foto)

Článek

„Nová analýza výpovědí svědků a další informace ukázaly, že vliv Ruska na Doněckou lidovou republiku sahal daleko za vojenskou podporu,“ uvedl podle agentury AFP Andy Kraag, působící v týmu jako náčelník nizozemských kriminalistů. Mezinárodní vyšetřovací tým se primárně zabývá sestřelením civilního malajsijské boeingu z letu MH17 s 298 lidmi na palubě nad Ukrajinou v roce 2014.

Téměř každodenní telefonický kontakt mezi veliteli proruských separatistů na východě Ukrajiny a nejmenovanými lidmi z Moskvy podle vyšetřovatelů svědčí o tom, že ruský vliv sahal do správních, finančních a vojenských záležitostí neuznávané republiky.

Ukrajina propustila podezřelého ze sestřelení malajsijského boeingu nad Donbasem

Evropa

V telefonátech figuruje jméno Vladislava Surkova, blízkého spolupracovníka ruského prezidenta Vladimira Putina, či Sergeje Aksjonova, kterého Rusové dosadili do čela anektovaného Krymu.

Nařízení od ministra obrany

Sky News informuje o rozhovoru bývalého premiéra neuznávané Doněcké lidové republiky (DNR) Alexandra Borodaje, který nejmenovanému ruskému úředníkovi při telefonickém hovoru říká, že „provádí příkazy a chrání zájmy jediného státu, a to Ruské federace“.

V dalším rozhovoru z roku 2014 informuje jiný představitel DNR jednoho z místních velitelů, že „muži přicházejí s nařízením od Šojgua“. Na mysli měl ruského ministra obrany Sergeje Šojgua.

Příkazy z Moskvy

Sky News také zveřejnil rozhovor mezi ukrajinskými separatisty s krycími jmény Mongol a Šerif, který ukazuje, že v oblasti se angažovala jak vojenská rozvědka GRU, tak ruská tajná služba FSB.

Mongol říká: „Dostali jsme příkazy z Moskvy.“ Šerif na to odpověděl: „Ale ve vašem případě jsou od FSB, že?“ Mongol přitaká a Šerif dodává: „A v našem případě jsou od GRU. To je jediný rozdíl.“

Foto: Eva Plevier, Reuters

Vyšetřovatelé zveřejnili fotografie a jména čtyř podezřelých ze sestřelení malajsijského boeingu.

Tvrzení vyšetřovatelů o účasti ruských politických špiček na řízení separatistických "lidových republik" zpochybnila mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová: „Je to publikace jakýchsi materiálů, z nichž část je smyšlená a část není potvrzená.”

Blízké styky také budí otázky ohledně možného zapojení ruských představitelů do přepravy protiletadlové rakety Buk od 53. protiletadlové brigády v Kursku na východ Ukrajiny. Právě tímto typem rakety bylo malajsijské letadlo sestřeleno, upozornili vyšetřovatelé.

Mezinárodní tým už v červnu zveřejnil jména čtyř lidí, které ze sestřelení malajsijského letadla podezírá: tří Rusů a jednoho Ukrajince. Boeing podle nich k zemi poslala raketa Buk dodaná z Ruska. Moskva přes zjištění vyšetřovatelů nadále jakýkoliv podíl na sestřelení letounu odmítá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám