Hlavní obsah

Předseda německé CSU Stoiber podá demisi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MNICHOV

Bavorský premiér a předseda Křesťanskosociální unie CSU Edmund Stoiber (65) ve čtvrtek v Mnichově oznámil, že 30. září odstoupí. Na podzimním sjezdu CSU, která ho v posledních týdnech tvrdě kritizovala, už nebude znovu kandidovat na funkci předsedy. Stoiber nakonec ustoupil tlaku Gabriely Pauliové (49), která kritizovala způsob jeho autokratické vlády. Generálním tajemníkem CSU se stal v roce 1979 a bavorským premiérem byl od roku 1993.

Článek

"K tomuto rozhodnutí jsem dospěl, protože považuji za důležité jednat ve správný okamžik ve prospěch Bavorska a CSU," praví se ve Stoiberově prohlášení. "Mým cílem je, aby Bavorsko i v budoucnu zůstalo nejúspěšnější spolkovou zemí a CSU nejúspěšnější stranou," dodal se skrytým poukazem na minulá úspěšná desetiletí své politiky.

Pauliová začala kritizovat Stoibera loni na podzim. Žádala, aby se přestal chovat jako autokrat a aby kandidáta na zemského premiéra vybírala členská základna CSU. Spor se vyhrotil před Vánocemi, když politička Stoiberův úřad obvinila, že ji špehoval, aby ji mohl diskreditovat.

Stoiber postupoval s typickou arogancí, ptal se přátel, zda dvakrát rozvedená Pauliová, má milence, nebo byla-li opilá, když pózovala v minisukni na obálce bulvárního listu. To ovšem političce zvýšilo popularitu.

Kritika Stoibera sílila, ovšem on na ni nereagoval a nezměnil ani své chování. Poté, co minulý týden Pauliové podal ruku na recepci, pravil: "Jestliže zůstanete v kuchyni, budete schopna regulovat teplotu."

V úterý ještě ustál svou pozici, když ho podpořila většina ze 124 poslanců CSU v bavorském parlamentu.

Stoiber se choval jako král

Stoiber se v katolickém Bavorsku choval jako autokrat, obýval královské paláce, v nichž hostil i papeže. I za jeho vlády si CSU udržela výjimečnou pozici. Tato strana, která působí v jediné spolkové zemi, v nejbohatším Bavorsku, je stálým koaličním partnerem křesťanských demokratů. Toto spojení mu zajišťovalo vysoké funkce i na spolkové úrovni, byť CSU mnohdy jednala v rozporu se zájmy CDU.

Jeho odchod je také ranou pro sudetoněmecký landsmanšaft, který Stoiber podporoval.

Stoiberovi nástupci

Podle bavorských poslanců už bylo dosaženo dohody o budoucím obsazení Stoiberových funkcí: post premiéra by měl převzít dosavadní zemský ministr vnitra Günther Beckstein a do čela CSU by se měl postavit nynější zemský ministr hospodářství Erwin Huber. CSU, která je trvalým partnerem CDU, se zřejmě pokusí zmodernizovat.

Třiašedesátiletý právník Beckstein, přezdívaný "Černý šerif", je považován za oblíbeného u voličů. Je znám přímočarým vyjadřováním a pevnými postoji. Je proti přijetí Turecka do EU, ve školách prosazuje zákaz nošení muslimských ženských šátků, v třídách by měl viset krucifix .

Je také pro možnost vypovídat z Německa "islamisty ochotné k násilí", tedy dříve, než násilí skutečně spáchají, a prosazoval i zákaz krajně pravicové strany NPD s neonacistickými tendencemi.

Reklama

Výběr článků

Načítám