Hlavní obsah

Předpověděl zemětřesení, ale italské úřady ho umlčely

Právo, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Itálii mezitím propukl ostrý spor o to, zda bylo možné katastrofu předvídat a přijmout opatření na zmírnění jejích tragických dopadů. Pracovník Národního fyzikálního institutu Gran Sasso v Abruzzách, seismolog Giampaolo Giuliani, totiž silné zemětřesení předpověděl, úřady jej ale umlčely. Nakolik jsou jeho předpovědi přesné se má ukázat v úterý, kdy podle něj mají přijít slabší otřesy.

Foto: Reuters

Záchranář prohlíží trosky domu v italské vesničce Onna, které postihlo zemětřesení.

Článek

Giuliani svou prognózu stavěl na dlouhé sérii malých záchvěvů půdy z poslední doby, které ovšem žádné škody nezpůsobily. Vyvinul i speciální přístroj, který mu podle jeho slov v této předpovědi pomohl. Jeho opakovaná varování ale „narazila“, načež státní zastupitelství ve městě Sulmona jej obvinilo z šíření poplašné zprávy. Dokonce i italský Geofyzikální institut ohodnotil Giulianiho prognózu jako „zcela nerealistickou“.

„Teď budu požadovat za všechny mrtvé v Aquile omluvu. Kdyby dali na má slova, bylo by možné zachránit mnoho životů. A to ještě série otřesů není zcela u konce. V úterý přijdou následné otřesy o síle čtyř stupňů Richterovy škály,“ prohlásil v pondělí Giuliani v italských médiích.

Italský europoslanec Vittorio Agnoletto požadoval odstoupení šéfa civilní obrany Guida Bertolasa. „Tragédii bylo možné předejít, kdyby Giulianiho varování byla vyslyšena. Mnohé životy mohly být zachráněny,“ zdůraznil.

Geofyzikální institut ale trvá na svém. „Nikdo na světě to nemohl předvídat. Nikdo by nemohl přijímat opatření v oblasti civilní obrany jen na základě nějakých vágních prognóz,“ prohlásil pracovník ústavu, seizmolog Alberto Basili.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám