Hlavní obsah

Předák krajinských Srbů odsouzen na 35 let

– HAAG

Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii (ICTY) odsoudil v úterý na 35 let do vězení bývalého předáka krajinských Srbů Milana Martiče (52). Martić, který stál v čele Republiky srbská Krajina, byl odsouzen za etnické čistky, vraždy a persekuci nesrbského obyvatelstva.

Článek

Většinu zločinů zvláštní jednotky vytvořené Martičem spáchaly na "starých lidech, osobách uvězněných a civilistech. Obzvláštní zranitelnost těchto lidí přidává spáchaným zločinům na závažnosti," řekl předsedající soudce Bakone Moloto. Martić byl také odsouzen za to, že v roce 1995 nařídil dvoudenní raketový útok na Záhřeb, při kterém nejméně devět lidí přišlo o život a desítky osob byly zraněny.

Bývalý policejní šéf Martić, který také pomáhal cvičit a vyzbrojovat policejní jednotky a milice, veškerou vinu popřel. Po celou dobu tvrdil, že jediné, oč mu šlo, byla ochrana občanů srbské Krajiny bez ohledu na to, jakého byli původu.

Velké Srbsko

Žalobce Alex Whiting uvedl, že základem jednostranně vyhlášené Republiky srbské Krajiny byl plán vyhnat nesrbské obyvatelstvo a vytvořit velké Srbsko. Na tomto plánu se Martić podílel se Slobodanem Miloševičem, generálem Ratkem Mladičem a Radovanem Karadžičem. Zatímco Milošević zemřel během procesu, posledně dva jmenovaní spravedlnosti stále unikají.

"Chorvati a další nesrbové byli cílem diskriminačních opatření, násilně vystěhováváni, vězněni a vražděni s cílem vyhnat je," sdělil žalobce Whiting a dodal: "Jejich majetek byl uloupen a zničen, aby neměli domov, do něhož by se vrátili."

Prokurátor haagského tribunálu Martiče obžaloval již v červenci 1995, tedy dva měsíce po raketovém útoku na Záhřeb. Obžalovaný se ICTY dobrovolně vzdal v roce 2002. Proces začal v prosinci 2005.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám