Hlavní obsah

Před summitem G8 znovu vyvstaly spory s USA o klimatu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN/HAVANA

Ministři zahraničních věcí zemí skupiny G8 se ve středu sejdou v německém Postdamu v souvislosti s nadcházejícím summitem skupiny, jež se má konat příští týden Heiligendammu na baltském pobřeží. Tématem rozhovorů budou zejména klimatické změny, k nimž zaujímají evropské země odlišný postoj od USA. Jednat se bude i o situaci v Iráku, Íránu, Darfúru, Kosovu a Afghánistánu.

Článek

"Víme, že bude s Američany velmi obtížné uzavřít skutečnou dohodu (o klimatických změnách), a nejenom s nimi, také s Číňany a dalšími. Možná shodu nenalezneme," řekl německý ministr životního prostředí. Dosažení dohody o nových opatřeních v souvislosti se změnami klimatu je prioritou Německa, které červnovému summitu G8 předsedá.

Nutnost  zásadního průlomu v ochraně ovzduší na červnovém summitu zdůraznila v úterý i německá kancléřka Angela Merkelová při setkání s šéfkou Sněmovny reprezentantů USA Nancy Pelosiovou. Bílý dům dává najevo, že se nechce zavazovat.

"Potřebujeme mnohostranné dohody, abychom mohli globálně bojovat s výzvami, před kterými lidstvo stojí," řekla Merkelová. V demokratce Pelosiové našla spojence.

Ta si však chce nechat otevřené dveře ke spolupráci s prezidentem Bushem, a uzavření závazných mezinárodních dohod v Berlíně proto výslovně nepodpořila.

Dohoda s Bushem bude obtížná

Perspektiva kompromisu na summitu se vzdaluje. Washington vyjadřuje odpor z obav před zpomalením hospodářského růstu. Bush v roce 2001 odmítl kjótský protokol, protože neomezuje emise v bouřlivě se rozvíjejících zemích Číně a Indii. Mluvčí Bílého domu řekl, že prezident uznává klimatické změny a podíl lidské činnosti na nich a bude o nich rád jednat.

Připomněl, že Bushova vláda vyčlenina na výzkum klimatu 35 miliard dolarů a podle nejnovější zprávy emise kysličníku uhličitého v USA klesají a země je na dobré cestě splnit Bushův cíl snížit skleníkové plyny o 18 procent do roku 2012.Tím by USA dvaapůlkrát překonaly sedmiprocentní snížení emisí, s nimiž pro ně počítal Kjótský protokol.

Svým slovem do pranice přispěl i Fidel Castro

Přípravy na summit G8 si vzal na mušku ve svém středečním novinovém článku i kubánský vůdce Fidel Castro. Vybídl účastníky nadcházející schůzky, aby přiměli amerického prezidenta George Bushe říci, co si doopravdy myslí o globálním oteplování.

"I když (britský premiér Tony) Blair tvrdí, že svého přítele George (Bushe) přesvědčí, George by měl na summitu říci, co si doopravdy myslí o nebezpečích, která ohrožují zachování míru a obživy pro lidstvo. Někdo by se ho měl zeptat - a ať se nesnaží schovávat za svého přítele Blaira," napsal kubánský prezident.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám