Hlavní obsah

Před Kuciakem vrazi líčili na prokurátora a členy jeho rodiny

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Vražedné komando souzené za usmrcení novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové mělo také objednávku na odstranění elitního slovenského prokurátora Maroše Žilinky. Lekli se však jeho ochranky a dodatečné objednávky na odstranění členů jeho rodiny a od akce upustili.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Korunní svědek Zoltán Andruskó u soudu

Článek

Žilinka dozoroval nejvážnější případy korupce a měl být první obětí vražedného komanda. K „vyřízení“ ho dostala dvojice Miroslav Marček a Tomáš Szabó, kteří se podíleli také na zabití Kuciaka a Kušnírové.

Zřejmě rozhodla jen náhoda, že nakonec nezaútočili
web aktuality.sk

„Rozhodli se však, že vraždu Žilinky nevykonají, protože měl ochranku. Překáželo jim také, že původní objednávka se rozšířila na prokurátorovy děti a manželku,“ upozornil web aktuality.sk.

Zprostředkovatel vraždy Zoltán Andruskó měl pak oslovit Srby, kteří mají s podobnou „prací“ zkušenosti. Andruskó však podle webu aktuality.sk akci v poslední chvíli stopl. „Zřejmě rozhodla jen náhoda, že vrahové nakonec nezaútočili,“ uvedl web aktuality.sk. „Srbové seděli v autě, pozorovali Žilinku a žádali o souhlas k akci. Andruskó zpanikařil a vražedné komando odvolal,“ konstatoval server.

Andruskó po zatčení spolupracoval s policií

Stalo se tak údajně kvůli tomu, že mu krátce před akcí neznámý pachatel otevřel auto, a i když měl na sedadle spolujezdce tři tisíce eur (78 000 korun) a dva mobilní telefony, nic mu nezmizelo. „Andruskó se obával, že mu policie napíchla mobily,“ dodal web aktuality.sk.

Závěrečná řeč Kočnerova obhájce: Nic jiného než zproštění viny

Evropa

Andruskó byl v roce 2018 zadržen v souvislosti s vraždou investigativního novináře a začal spolupracovat s policií. Z jeho výpovědi vyplývá, že kromě fyzické likvidace Žilinky měla stejná parta připravovat také usmrcení dalšího prokurátora, Petra Šufliarskeho, a exministra vnitra a spravedlnosti Daniela Lipšice.

Za likvidaci Žilinky měli vrazi dostat 70 tisíc eur (1,8 milionu korun) a za rodinné příslušníky měli přislíbený „bonus“ deset tisíc eur (261 tisíc korun) za každého. Za odstranění Lipšice nabízeli objednavatelé dokonce 200 tisíc eur (5,2 milionu korun).

Zprostředkovatelkou vražd měla být Alena Zsuzsová a v pozadí měl stát podnikatel Marian Kočner, ale ten v této souvislosti není obviněn.

Reklama

Výběr článků

Načítám