Hlavní obsah

Před cestou na Slovensko je nutná registrace na webových stránkách

– Bratislava • Aktualizováno
Právo, ivi

Lidé cestující z České republiky na Slovensko se od pátku 18. září od 9 hodin budou muset registrovat a nastoupit do karantény, pokud nebudou mít test na covid-19 ne starší 72 hodin, či výjimku. Ve čtvrtek to na svém webu upřesnil Úřad veřejného zdravotnictví Slovenské republiky.

Foto: AP

Kontrola na česko-slovenských hranicích. Ilustrační foto

Článek

Registrovat se před cestou z České republiky na Slovensko je možné na webové adrese http://korona.gov.sk/ehranica.

Slovenská policie bude na hranicích a v jejich blízkém okolí chystá namátkové kontroly. „Nerespektování povinností je přestupkem na úseku veřejného zdravotnictví, za který regionální úřad veřejného zdravotnictví uloží pokutu do 1659 eur (44 300 korun). V blokovém řízení mohou orgány policejního sboru a obecní police uložit pokutu do výše 1000 eur (26 700 korun),” sdělila Novinkám ředitelka tiskového odboru slovenského ministerstva vnitra Barbara Túrosová.

Lidé poslaní do domácí izolace se musí podrobit testu na covid-19, a to nejpozději pátý den izolace. „V případě, že výsledek testu v průběhu domácí izolace neobdrží a průběh izolace je bezpříznakový, karanténa končí dovršením desátého dne,“ uvedl úřad.

Omezení na hranicích se Slovenskem bude možné obejít, přiznal Matovič

Evropa

Opatření se nevztahují na řidiče nákladní a autobusové dopravy, piloty a letecký personál, řidiče zdravotní a pohřební služby, na pendlery do vzdálenosti 30 kilometrů od nejbližšího hraničního přechodu, na studenty, pedagogy, výzkumníky, zdravotníky, zemědělce, pracovníky v sociální oblasti či v takzvané kritické infrastruktuře a ani na některé sportovce a umělce.

Slovensko zařadilo od pátku Českou republiku do rizikových zemí a na společné česko-slovenské hranici se očekávají od pátku náhodné kontroly.

Slovensko to bere od podlahy: Zavádí kontroly na hranicích s Českem

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám