Hlavní obsah

Pravý sektor střílí ukrajinské vojáky, tvrdí separatisté

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva/Kyjev

Radikálové z ultranacionalistické organizace Pravý sektor a bojovníci v neoznačených černých uniformách střílejí na východě Ukrajiny příslušníky ukrajinské armády, kteří odmítají útočit na civilní obyvatelstvo. Napsala to v pátek ruská agentura ITAR-TASS s odvoláním na povstalecké zdroje.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Separatisté se zmocnili obrněného transportéru u Lysyčansku

Článek

Mluvčí neuznané Luhanské lidové republiky Ostap Čornyj řekl, že radikálové z Pravého sektoru postříleli v obci Pryvillja, která leží asi sto kilometrů severozápadně od Luhanska, na třicet ukrajinských vojáků, kteří složili zbraně a přeběhli na stranu „luhanského lidu”. Zabili podle něj rovněž sedm vojáků samozvané luhanské armády a 16 jich zranili.

Další incident se podle ruské agentury ITAR-TASS odehrál v nemocnici města Lysyčanska, kde údajně Pravý sektor pozabíjel hospitalizované ukrajinské vojáky. Na stejném místě se separatisté zmocnili obrněného transportéru.

Pravý sektor podle ITAR-TASS ostřeloval i postavení ukrajinské armády u obce Odradne nedaleko Mariupolu. Stejný útok se podle ruské agentury odehrál ve čtvrtek i u Slavjansku..

Žádnou ze zpráv ale nejde ověřit z nezávislých zdrojů

Šéf Pravého sektoru Dmytro Jaroš, který kandiduje v nedělních prezidentských volbách, ve čtvrtek prohlásil, že „prapory Pravého sektoru operují na východě Ukrajiny v rámci útvarů územní obrany a nikdo proti jejich činnosti nic nenamítá”. Jeden z nich se musel probíjet z obklíčení.[celá zpráva]

Separatisté zabili zajatce 

Podle velitele praporu ukrajinský dobrovolníků Donbas Semjona Semenčenka zabili separatisté čtyři z jeho mužů, kteří padli do zajetí u Karlivky. Velitel okamžitě nabídl výměnu zajatců.Vůdce separatistických oddílů Igor Bezler oznámil, že všichni zajatci byli zastřeleni. Kolik bylo zabito osob, není známo.

"Pokud neuvidím jejich mrtvá těla, jejich smrt potvrdit nemohu," řekl agentuře Unian velitel praporu Semenčenko.

Palba do vlastních řad

Povstalci rovněž tvrdí, že čtvrteční krvavý incident ve městě Volnovacha v Doněcké oblasti, při němž zahynulo až 16 ukrajinských vojáků, byl výsledkem palby ukrajinských vrtulníků do vlastních řad. Podle vedení Doněcké lidové republiky bitevní vrtulníky masivně ostřelovaly pozemní pozice ukrajinské armády. [celá zpráva]

Žádní příslušníci povstalecké domobrany údajně v době útoku na místě incidentu nebyli.

Reklama

Výběr článků

Načítám