Hlavní obsah

Pravicový teror se šíří a může za něj i AfD, píší německá média po krveprolití v Hanau

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Německem se znovu šíří pravicový teror, píše německý tisk po útocích v Hanau. Zodpovědnost za něj nese i AfD, protože šíří nenávist, útočí na některé skupiny obyvatel a znejisťuje společnost. Úředníci prohlásili, že střelba v Hanau byla výsledkem hluboce zakořeněného rasismu. Tobias Rathjen ve středu zavraždil deset lidí – svou matku a devět přistěhovalců.

Foto: Michael Probst, ČTK/AP

Policie na jednom z míst střelby v německém městě Hanau

Článek

„Hanau ukazuje, že existuje spojení mezi AfD a pravicovým násilím,“ uvedla ve svém komentáři veřejnoprávní televize ARD. „Dokud se AfD nezřekne pravého křídla kolem šéfa durynské buňky Björna Höckeho, zůstane součástí problému,“ napsal Neue Osnabrücker Zeitung.

Padali na mě mrtví a ranění, popsal svědek řádění útočníka z Hanau

Evropa

List dodal, že středeční teroristický čin není překvapivý, protože ani 75 let po osvobození Osvětimi se nebezpečí pravicově extremistického teroru nepodařilo zahnat. ARD dodala, že je napadena německá demokracie.

Spolkový kriminální úřad uvedl, že na jeho seznamu je zapsáno 60 lidí, kteří se hlásí k pravicovému extremismu a mohou být přímou hrozbou pro bezpečí veřejnosti.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Střelec z Hanau Tobias R. na videu promlouvá k Američanům.Video: Reuters

Server DW zveřejnil, že podle Spolkového úřadu pro ochranu ústavy dokonce v Německu pobývá téměř 13 tisíc pravicových extremistů, kteří by mohli být „orientováni směrem k násilí“.

Německem otřásl případ Tobiase Rathjena, který ve středu večer ve městě Hanau zavraždil deset lidí. Střelec měl xenofobní smýšlení. Zanechal po sobě 24stránkový pamflet, ve kterém jsou patrné silně rasistické představy o světě. Zveřejnil také video, které určil americkým občanům, a vyzdvihoval německý národ.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám