Hlavní obsah

Praha se příliš nepolepšila, vysvědčení od EU bude stejné jako vloni

Až Evropská komise v pondělí zveřejní svá každoroční doporučení pro jednotlivé členské státy, nebude se seznam výtek vůči České republice zřejmě příliš lišit od toho loňského. Česko podle informací z unie příliš nepokročilo v uskutečnění reforem, které Brusel požaduje. Důvodem bylo mimo jiné nestabilní politické prostředí v zemi.

Foto: Profimedia.cz

Sídlo Evropské unie v Bruselu

Článek

Komise by ale také mohla doporučit členským zemím, aby rozhodly o konci řízení, které je s Českem vedeno kvůli rozpočtovému schodku. Země se v proceduře pro nadměrný deficit ocitla v roce 2009. Rozpočtový schodek tehdy přesáhl povolenou hranici takřka dvojnásobně.

Unie bude stejně jako vloni kritizovat české problémy s přijímáním zákona o státní službě nebo s využíváním peněz z evropských fondů. Finální verze letošních doporučení pro všechny unijní země se bude před zveřejněním ještě během neděle a pondělí v Bruselu dolaďovat.

Obecně budou letošní doporučení nejspíš zdůrazňovat, že při křehkém návratu růstu po hospodářské krizi jsou potřeba prorůstové výdaje nejen na celostátní úrovni, ale také na nižších úrovních státní správy.

Unie vyčítá vysoké daňové zatížení práce

V českém případě by mohl být důraz kladen na vysoké daňové zatížení práce či potřebu změn v důchodech. Už v minulých letech komise upozorňovala na potřebu rychlejšího zvyšování věku odchodu do důchodu či změnu mechanismu indexace důchodů.

Letos by doporučení pro ČR mohla obsahovat bod týkající se postavení žen na pracovním trhu, například v souvislosti s už loni zmiňovaným přetrvávajícím nedostatkem předškolních zařízení. Komise se nejspíš zaměří také na nízkou efektivitu úřadů práce či otázku kvality českého vysokého školství.

Zmíněna by mohla být potřeba snižování energetické náročnosti, která je v ČR dvaapůlkrát vyšší, než je evropský průměr. Mezi doporučeními by nemusel chybět ani návrh na snížení počtů takzvaných regulovaných profesí, kterých bývá obvykle v EU okolo deseti, v ČR je to ale řádově více, tedy několik stovek.

Doporučení jsou součástí koordinačního cyklu zavedeného po dluhové krizi, který má zajistit, aby potíže jednotlivých zemí nepřerostly do kritických proporcí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám