Hlavní obsah

Poženeme vás k soudu. Komise přitvrdila vůči zemím, které odmítají kvóty na migranty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Eurokomisař pro vnitro Dimitris Avramopulos v úterý pohrozil zemím, jež odmítají přijímat migranty v rámci programu přerozdělování podle kvót. Při prezentaci pravidelné zprávy o pokroku programu přerozdělování žadatelů o azyl zdůraznil, že Maďarsko a Polsko dosud nepřevzaly z Itálie nebo Řecka ani jednu osobu.

Foto: Guglielmo Mangiapane, Reuters

Afričtí běženci na Sicílii

Článek

„Ty členské země, které zatím nikoho nepřijaly, by s tím měly okamžitě začít,” prohlásil Avramopulos. Pokud nenastane pokrok do zveřejnění další pravidelné zprávy v polovině června, nebude podle něj komise váhat, využije svých pravomocí a vůči státům zahájí řízení, které po několika fázích může skončit až před evropským soudem.

Přebírání by měla podle zprávy urychleně obnovit také Česká republika, která přijala jen 12 osob.

Praha další uprchlíky přijímat nechce

V půlce dubna český ministr vnitra Milan Chovanec řekl v rozhovoru pro Právo, že s přijímáním žádných dalších nepočítá: „ČR neplánuje, že bychom přijali další migranty. V současné době jsme přijali 12 lidí z asi 1600, které bychom přijmout měli. Jak postupně prověřujeme ten zbytek, tak si myslím, že není možné přijímat nikoho dalšího. Bezpečnostní prověrka je složitá a ti lidé nejsou ochotni zůstat na místě.“ Byl si přitom vědom, že byl EU mohla na podzim zahájit řízení, na jehož konci může být sankce vůči ČR v rozsahu několika miliónů eur. [celá zpráva]

Už v lednu Chovanec odmítl iniciativu maltského předsednictví urychlovat přerozdělování podle kvót. [celá zpráva]

Za maltského předsednictví také zesílil tlak pokutovat země, které nebudou plnit dohodnuté počty. [celá zpráva]

Malta přišla s ideou, že se země EU budou moci vykoupit v případě, že nebudou chtít naplnit kvóty pro přijímání uprchlíků. Ty, které by naopak přijaly více uprchlíků, dostanou zaplaceno. [celá zpráva]

Počet přerozdělovaných má být výrazně nižší

Členské země přitom opakovaně upozorňovaly, že přerozdělování nefunguje. Podle údajů komise bylo k 12. květnu v rámci programu přerozdělování žadatelů o azyl z Itálie a Řecka jinam do EU přesunuto 18418 lidí. Přijmout se jich do září mělo na 160 000.

Evropská komise ale už dala najevo, že počet bude výrazně nižší. Je přesvědčena, že pokud se přijímání urychlí, mohou se všichni přerozdělit.

Už v na konci března chtěly členské země znát reálné počty lidí, které bude možné do září v rámci dohodnutého dvouletého programu přemístit z Itálie a Řecka do jiné země unie. [celá zpráva]

Státy EU se v září 2015 přes odpor několika zemí, včetně České republiky a Slovenska, dohodly na tom, že Řecku a Itálii pomohou převzetím části žadatelů o azyl z konkrétních zemí původu, například ze Sýrie. Středoevropské země, které byly přehlasovány, od počátku upozorňovaly, že dvouletý program přerozdělování podle kvót nebude z mnoha důvodů funkční. Program přerozdělovaní od té doby vázne.

Reklama

Výběr článků

Načítám