Hlavní obsah

Požárem poničený hrad Krásna Hôrka se musí zastřešit, hrozí další škody

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po sobotním ničivém požáru musí být slovenský hrad Krásna Hôrka urychleně zastřešen, aby se předešlo dalším škodám. Uvedl to ministr kultury Daniel Krajcer po úterní návštěvě zničeného hradu.

Foto: Reuters

Hrad po požáru

Článek

Na hradě už byl statik, který připravuje projekt na provizorní zastřešení hradu. „Střecha kompletně shořela a nesmíme riskovat, že vlivem počasí dojde k dalším škodám. Hrad je pojištěný a ministerstvo kultury bude rovněž postupně uvolňovat finanční prostředky,“ uvedl Krajcer.

Ministr ocenil obrovský zájem veřejnosti o záchranu hradu. V těchto dnech se rozbíhá veřejná sbírka na obnovení hradu. Krajcer vyjádřil naději, že na podzim může být zpřístupněna alespoň část hradního areálu.

Foto: www.hradkrasnahorka.sk

Vnitřek hradu po požáru

Stěhují exponáty

Téměř padesát pracovníků slovenských muzeí pomáhá v těchto dnech balit zachráněné historické exponáty. Provizorně je uskladní v místním kulturním domě a v příštím týdnu je kamiónem přestěhují do Košic. Naštěstí se zachovalo přes 90 procent exponátů. Zničena však byla střecha a gotický palác.

„Většina areálu se zachovala, ale i tak je to národní tragédie,“ řekl Krajcer.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Na Slovensku shořel hrad Krásná HôrkaVideo: Reuters

Romové se bojí msty

Požár hradu způsobili 11letý Ivan a 12letý Ondrej z místní romské osady, kteří si poblíž hradu chtěli zapálit cigaretu. V silném větru se zapálila tráva a oheň se rozšířil na nedaleký hrad. Na místě zasahovalo několik desítek hasičů a pomáhala i armáda.

V obci Krásnohorské Podhradí pořádají tento týden demonstraci pravicoví extremisté. Ministr kultury upozornil, že situace by se neměla využívat k politickým cílům a nemělo by se vyvolávat napětí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám