Hlavní obsah

Požár vyhnal na Kanárských ostrovech z domovů 14 000 lidí

Novinky, ČTK, BBC, aš, AFP
LAS PALMAS/ATÉNY

Lesní požáry na Kanárských ostrovech donutily k evakuaci skoro 14 tisíc lidí, uvedly v úterý místní úřady. Na ostrovech Tenerife a Gran Canaria oheň sežehl skoro 30 tisíc hektarů porostu. Španělská ministryně životního prostředí Cristina Narbona vyhlásila stupeň "nejvyššího ohrožení" a nařídila nasadit více vodních bombardérů.

Článek

S požáry na Kanárských ostrovech bojují stovky hasičů. Přesto se jim zatím nepodařilo oheň dostat pod kontrolu. Úřady proto během čtyř dnů evakuovaly 5200 lidí na ostrově Gran Canaria a 8500 na Tenerife, kde se oheň vznítil v pondělí a už zničil 13 000 hektarů piniových lesů.

Situaci komplikuje silný vítr, který rozdmýchává oheň a brání využití vrtulníků. "Kvůli rozeklané krajině je hašení obtížné, problémy jsou i s likvidací požárů ze vzduchu, v tak silném větru a vysokých teplotách nemohou helikoptéry operovat," uvedl Paulino Rivero, který stojí v čele místní samosprávy.  Nasazeny mohou být jen dva těžké vrtulníky.

Požár na ostrově Gran Canaria již zpustošil 65 procent ptačí rezervace Palmitos. Panují obavy, že v plamenech zahynula řada tukanů a dalších exotických ptáků.

Na ostrově Gran Canaria ohrožují plameny obce Tejeda, La Aldea de San Nicolás a San Bartolomé de Tirajana, kde shořelo 60 domů a muselo být evakuováno i 50 německých turistů.

Čeští turisté ohroženi nejsou

Čeští turisté nejsou podle zástupců cestovních kanceláří ohroženi, protože oheň přímořská letoviska nezasáhl. Mluvčí CK Fischer Daniel Plovajko potvrdil, že českých turistů se katastrofa nijak nedotkne: "Někteří pouze museli zrušit fakultativní výlety do vnitrozemí, kde jsou požáry."

Podle ředitelky CK Canaria travel Lenky Vikové, která organizuje zájezdy na ostrovy i pro největší českou cestovní kancelář Čedok, je už oheň pod kontrolou.

Vrtulník hasí požár na Kanárských ostrovech. Foto: REUTERS/Borja Suarez

Podobně jako v Itálii i na Kanárských ostrovech přinejmenším některé požáry zažehli žháři. Jeden podle policie zapálil 37letý lesní strážce, kterému vypršela jeho pracovní smlouva. 

V Řecku hasiči bojují se 14 požáry

V Řecku hasiči stále bojují se čtrnácti lesními požáry ve středu a na severovýchodě země. Sežehly už 60 000 hektarů porostu včetně třetiny  národního parku u Atén. S ohněm bojuje na 200 hasičů, kteří mají k dispozici 50 hasičských automobilů. Při bojích s ohněm zahynulo už pět řeckých hasičů. Je mezi nimi i pilot vodního bombardéru, který havaroval při boji s požárem na ostrově Evia.

V dalších evropských zemích postižených požáry se situace tento týden zlepšuje, na jihu Portugalska se podařilo živel dostat pod kontrolu.

Reklama

Související témata:

Související články

Evropa stále bojuje s požáry a povodněmi

Evropu sužuje letošní léto suché počasí. Platí to především pro jižní státy, které se potýkají s rozsáhlými požáry. Naopak Velká Británie zažívá nejhorší...

Bál se, že ztratí práci, tak zapálil les

Lesník se přiznal k založení rozsáhlého požáru porostů, který od pátku na kanárském ostrově Gran Canaria zničil v horské oblasti přes 3 500 hektarů většinou...

Výběr článků

Načítám