Hlavní obsah

Požár ve Slovenském ráji se vymkl kontrole, hoří 3,5 hektaru lesa

Právo, ČTK, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Lesní požár na vrchu Koč v národním parku Slovenský ráj se v úterý opět rozhořel a rozšířil se už na 3,5 hektaru lesa. Hasičům se nedaří živel zvládnout. Boj s ohněm výrazně ztížil silný vítr a hustý dým. Hasiči se museli z místa požáru stáhnout a od rána les hasí jen dvěma vrtulníky, řekl velitel zásahu Ján Šuba.

Článek

Už v noci se na některých místech objevily plameny a požár se ze dvou hektarů rozšířil na 3,5 hektaru, dodal podle Pravdy Ján Šuba

Podle Slovenského rozhlasu zasahuje na místě 70 hasičů z Popradu, Levoče a Prešova. V úterý ráno vysadil vrtulník skupinu dvaceti hasičů v nedostupném horském terénu. "Výsadek ohrožoval dým a hasiči museli místo opustit," uvedl operační důstojník popradských hasičů Jozef Michlík.

Od rána v těchto místech zasahují dva vrtulníky, které se snaží tlumit požár alespoň vypouštěním velkého množství vody z tzv. bambi vaků.

Hasiči přiznali, že požár je momentálně v moci přírody. Oheň postupuje stále hlouběji do lesů Slovenského ráje. Hasiči doufají, že odpoledne začne pršet a to jim pomůže dostat oheň pod kontrolu.

Oheň zažehl blesk

Oheň zapálil v neděli pravděpodobně blesk. Hasičům se ho nedařilo zlikvidovat, protože terén v oblasti je nepřístupný. V pondělí se načas podařilo zabránit dalšímu šíření ohně směrem na vrch Koč. Hasiči nasadili proti ohni tři vrtulníky.

Hasiči už v pondělí dopoledne umístili na kopec hasící vak, který využívají jako provizorní nádrž. Vodu do něj dopravují vrtulníky. Oheň zuří v cenném lese, kde jsou stromy staré až 130 let, dodal lesník.

Pokud by požár nezlikvidovali ani v úterý, zvažovali hasiči, že nechají les vyhořet a budou jen hlídat úpatí kopce, aby se požár dále nešířil.

Kvůli požáru zatím uzavřeli jednu turistickou stezku. "Uzavřeli jsme stezku ze Štvrtocké pily na Kopanec," řekl Tomáš Dražil ze správy Slovenského ráje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám