Hlavní obsah

Požár v depozitáři Německého muzea poničil přes 8000 předmětů

Ingolstadt

Rozsáhlý noční požár depozitáře Německého muzea v bavorském městě Ingolstadtu způsobil škody za milióny eur. V hale o ploše 3 665 metrů čtverečných bylo přes 8000 sbírkových předmětů od šicího stoje po kluzák. Ve čtvrtek to uvedl mnichovský list Abendzeituing.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Do vyšetřování je zapojena i policie.

Článek

Podle prvního odhadu škoda dosáhla nejméně deseti miliónů eur (258,5 miliónu korun). Historická hodnota zničených či poškozených exponátů je ale nevyčíslitelná.

„Je to velká ztráta cenných předmětů,“ řekl generální ředitel Německého muzea v Mnichově, které depozitář využívalo, Wolfgang Heckl. Mnohé byly nenahraditelné. „Jedním z unikátních exponátů byl mikroskop německého nositele Nobelovy ceny za chemii Manfreda Eigena. Ten je nenahraditelný,“ řekl Andreas Gundelwein, který je odpovědný za sbírky Německého muzea. Postižené jsou sbírkové předměty z různých oborů lidské činnosti - od dopravy a letectví až po textilní průmysl. Škody jsou zejména v oddělení informatiky.

K jistému optimismu přispívá, že většina předmětů byla kovových. Některé z nich proto zřejmě bude možné zrestaurovat. „Pokud to dobře dopadne, nebude to na úplný odpis,” řekl mluvčí muzea Gerrit Faust, který upozornil, že přesná výše škod včetně těch způsobených kouřem a sazemi se teprve bude zjišťovat: „Zaměstnanci teprve musejí provést inspekci skladu.“

Hořet v hale začalo ve středu ve 22:30. I když hasiči dorazili záhy, požár se rozšířil po celé dvoupatrové budově. Hasičům se ho podařilo dostat pod kontrolu po dvou hodinách, ale dohašovali ho až do rána. Příčina zatím známá není a vyšetřuje se.

Mnichovské Německé muzeum, které sídlí v centru bavorské metropole, nemá vlastní centrální depozitář, tisíce sbírkových předmětů proto uložilo v několika halách po celém Bavorsku včetně Ingolstadtu, uvedla ČTK.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám