Hlavní obsah

Povodně v Polsku si vyžádaly už šest mrtvých

Právo, Pavol Minárik
Varšava

Záplavy v Polsku připravily o život už šest lidí. V úterý ráno v řece Zakopanka v Zakopaném našli tělo asi 55leté utopené ženy. Tragédie se v úterý udála též v obci Roženek v piotrkovském vojvodství, když se tam 44letý majitel mlýna pokoušel zachránit svůj majetek. Strhnul ho silný proud. První oběť záplav v úterý hlásili i z lodžského vojvodství.

Foto: Peter Andrews, Reuters

Záplavy v jihopolské vsi Proszowki

Článek

Povodně si v zemi vyžádaly tři oběti už v pondělí.

Polský premiér Donald Tusk a ministr vnitra Jerzy Miller v úterý navštívili malopolská a slezská vojvodství, která jsou záplavami postižena nejvíce. Dosud v nich evakuovali 1800 lidí a 7000 dalších je na evakuci připraveno. Oba politici se také sešli s představiteli šesti vojvodství v jižním Polsku, jejichž území jsou postižená povodněmi. Premiér Tusk přislíbil vojvodům dodatečné finanční prostředky na odstraňování škod.

Z Varšavy do Krakova přiletěly ještě v pondělí večer dva policejní vrtulníky, aby pomáhaly s evakuací lidí z postižených oblastí. Ministr vnitra tam v úterý vyslal zvýšený počet policejních hlídek, které mají zabránit případnému rabování opuštěných domů. Připojí se k 8000 vojáků polské armády, které do nejvíce postižených míst vyslala vláda ještě v pondělí.

Kromě Polska sužují záplavy také ČR, Slovensko a Maďarsko. Každá z těchto zemí eviduje jednu oběť.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám