Hlavní obsah

Potápějící se Benátky by mohl zachránit chytrý olivový dresink

Novinky, pst

Italské Benátky jsou vydány napospas moři, které zaplavuje jejich ulice a náměstí. Město se sice změnilo z velké části na turistický skanzen, ale o to více stojí zainteresování starousedlíci i majitelé nemovitostí o jeho záchranu. Nový recept na záchranu připomíná s trochou nadsázky „chytrý olivový dresink“.

Foto: Profimedia.cz

Palác Pisani Moretta (druhý zprava)

Článek

Vynalézaví architekti navrhují podle deníku Daily Telegraph vypuštění olejové emulze, podobné olivovému oleji, která by byla naprogramována k vytvoření vápencové krusty.

Autory nového nápadu jsou britští architekti, kteří se podílejí na projektu Budoucí Benátky. „Naše technologie je založena na chemii oleje a mořské vody a speciální schopnosti proměnit oxid uhličitý v mořské vodě na vápencovou substanci,“ vysvětlila Rachel Armstrongová.

Výsledkem by byly pevné perličky, které by poskytly účinnější ochranu benátským budovám a omezily jejich další poškozování.

„Pylony, na kterých stojí Benátky, se potápějí do laguny jako jehlové podpatky,“ uvedl kolega Armstrongové profesor Neil Spiller. Olej by proto měl v jejich pylonech vytvořit novou vápencovou vrstvu a zpomalit nebo zastavit jejich potápění.

Oba architekti svou metodu navrhují jako levnější alternativu k prosazenému plánu na vybudování obrovských sklopných hrází, které by chránily lagunu města před stoupající hladinou moře hlavně během příboje.

Armstrongová nicméně přiznává, že jejich nová metoda je zatím v laboratorní fázi a k dispozici by mohla být až během tří až pěti let.

Reklama

Výběr článků

Načítám