Hlavní obsah

Poslanci ukrajinské vládní koalice se porvali. Premiéra odnesli od pultíku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Zákonodárci ukrajinské vládní koalice se porvali přímo při pátečním jednání parlamentu. Hromadnou bitku začal poslanec Bloku prezidenta Petra Porošenka Oleh Barna, kterého proslov premiéra Arsenije Jaceňuka rozlítil natolik, že se ho rozhodl vlastnoručně odnést od řečnického pultíku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Bitka v Ukrajinském parlamentu Video: Reuters

 
Článek

Zákonodárci Jaceňukovy lidové fronty následně vyskočili ze svých lavic a jali se svého předsedu bránit. To ovšem nenechalo chladnými poslance z tábora agresora Barny, načež se strhla několikaminutová mela.

Incident poukázal na hluboké rozpory v proevropsky laděné ukrajinské vládní koalici. Křehká koalice je před rozpadnutím v kritické době, kdy západní politici hovoří o tom, že je na čase, aby Kyjev začal plnit slíbené reformní kroky. Mezi ně patří především boj s korupcí a klientelismem.

Popularita revolucionářů klesá

Premiér Arsenij Jaceňuk patří spolu s prezidentem Petrem Porošenkem ke klíčovým hráčům revoluce, při níž byl v únoru roku 2014 svržen proruský prezident Viktor Janukovyč.

Ukrajinci jsou ale ve stále větší míře zklamáni z toho, že pozitivní změny nepřicházejí tak rychle, jak si ještě před pár měsíci představovali, a tak popularita obou zmíněných politiků rychle klesá.

Reklama

Výběr článků

Načítám