Hlavní obsah

Porošenko je ochoten obnovit příměří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev/Washington

Ukrajinský prezident Petro Porošenko ve čtvrtek v telefonátu s americkým viceprezidentem Joe Bidenem uvedl, že je ochoten obnovit příměří se separatisty. Uvedla to tisková kancelář ukrajinské hlavy státu.

Foto: Vincent Kessler, Reuters

Ukrajinský prezident Petro Porošenko

Článek

Porošenko uvedl, že je ochoten obnovit příměří hned, jakmile bude potvrzeno jeho dodržování (ze strany separatistů) v bilaterálním jednání a až budou propuštěni všichni rukojmí a zřízena kontrola hranic (s Ruskem) Organizací pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE).

Porošenko s Bidenem hovořil o výsledcích nočního berlínského jednání ministrů zahraničí Ukrajiny, Německa, Ruska a Francie. Tam se objevily první náznaky možného obnovení příměří. Spekulovalo se, že přímá jednání se separatisty by mohla začít už o víkendu. [celá zpráva]

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Porošenko nyní zdůraznil, že je připraven zahájit věcné politické rozhovory bez jakýchkoli předběžných podmínek.

Biden v odpovědi Porošenka ujistil, že Spojené státy sdílejí a podporují přístup ukrajinského prezidenta k řešení situace v době, která není po zemi lehká. Dodal, že USA jsou připraveny pomoci dosáhnout míru ve státě.

Když Porošenko v pondělí neprodloužil příměří, roztrpčilo to jak Rusko, tak Německo. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám