Hlavní obsah

Porodila jsem monstrum bez duše, kaje se matka džihádistky

– Moskva

Domlouvala jsem jí, a dokonce ji i připoutala k topení. Nic nezabralo. Džihádista mou dceru připravil o duši, udělal z ní monstrum, líčí v rozhovoru pro britský deník The Daily Mail matka dvacetileté Rusky, která odjela do Sýrie a přidala se k Islámskému státu.

Foto: Reuters

Bojovníci džihádu

Článek

„Je lepší zemřít, než žít s tím, že jste matkou teroristky. Když si uvědomím, že jsem dala život takovému monstru... Jestli se dozvím, že někoho připravila o život, nevím, co si počnu,“ trýzní se jednačtyřicetiletá Šachla Bochkaryová z města Surgut na Sibiři.

Až do té doby, než mladá Fatima Džahafarová potkala islamistického vymývače mozků, měla k matce velmi blízký vztah. Všechno se ale změnilo, když Fatima získala stipendium a začala studovat na místní univerzitě.

Potkala tam totiž muže jménem Abdalláh a nová známost se jí stala osudnou. Ukázalo se, že jde o džihádistu, který Fatimu okouzlil, vymyl jí mozek a nakonec si ji naprosto podrobil.

Nepoznávala jsem ji. Bylo to tělo mé dcery, ale duše byla pryč. Její osobnost i srdce, všechno se vytratilo.
Matka Fatimy

„Jednou přišla domů a řekla mi, že přijdou její bratři a pobijí bezvěrce, jako jsem já. Že vezmou nože a uřezají nám hlavy. Nepoznávala jsem ji. Bylo to tělo mé dcery, ale duše byla pryč. Její osobnost i srdce, všechno se vytratilo,” líčila matka se slzami v očích reportérce Daily Mailu.

Než podlehla obsesi radikálního islámu, byla při tom džihádistická nevěsta běžnou dívkou, která si užívala všech radostí dospívání. Například se ráda hezky oblékala.

„Měla dlouhé vlasy, o které se pečlivě starala, každý den se líčila, používala make-up a nosila šperky. Vždy jí záleželo na tom, aby vypadala dobře,“ vzpomíná Fatimina matka.

Začalo to o Vánocích

Že je něco špatně, si matka všimla loni o Vánocích, tedy tři měsíce poté, co Fatima potkala Abdalláha. Dívka odmítla s rodinou oslavit svátky a vzteky porazila vánoční stromek.

Na to, aby ji matka z vlivu džihádistů vymanila, už ale bylo pozdě. Netrvalo dlouho a Fatima se začala zahalovat. Jednoho dne přišel Abdalláh až k Fatimě domů. Přišel proto, aby šokovanou matku požádal o dívčinu ruku.

Foto: ČTK/AP

Bojovník Islámského státu. Ilustrační foto

Přiznal, že už má tři manželky a každá z nich má po třech dětech. Jedna z nich navíc byla v té době těhotná. „Řekl mi, že Fatimu miluje a ona miluje jeho. Já jsem ale odmítla,“ vzpomíná Bochkaryová. Od té doby už Abdalláha neviděla.

A krátce na to zmizela i Fatima. Nepomohlo ani to, že se ji matka snažila udržet doma za každou cenu a ze zoufalosti ji dokonce připoutala k topení. Jakmile se zfanatizované studentce povedlo utéct z domova, přestala s rodinou komunikovat.

Ruská tajná služba FSB pak vyděšené matce potvrdila to, čeho se obávala nejvíce. Fatima odletěla do syrské Rakky, kde se připojila k Islámskému státu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám