Hlavní obsah

Polští školáci budou od září ve stejnokrojích

Novinky, ČTK, Gazeta Wyborcza
VARŠAVA

Polští školáci a studenti středních škol budou chodit od září do školy ve školních uniformách. Zavedení stejnokrojů schválili ve středu poslanci Sejmu v rámci novely školského zákona, který také posílil pravomoci učitelů.

Článek

Učitelé budou napříště veřejnými činiteli, čili za napadení pedagoga bude hrozit až deset let vězení. Ze školních počítačů musí být také povinně znemožněn přístup na internetové stránky zobrazující pornografii a násilí, což je ovšem spíš přání, protože to není prakticky možné.

Novelu připravil ministr školství  Roman Giertych z ultrakatolické Ligy polských rodin. [celá zpráva] Poslanci ji původně zamítli, ale při druhém projednávání už návrh schválili, protože jej podpořili senátoři. Část poslanců z nejsilnější vládní strany Právo a spravedlnost však byla proti, protože se podařilo prosadit řadu ústupků. 

Ano uniformám, ne jednotným učebnicím

Giertych nakonec musel ustoupit od původního plánu, že uniformy budou platit rodiny, nejchudším je zaplatí  stát. "V rozpočtu jsou prostředky na nákup několika set tisíc úborů pro nejchudší děti," ujistil vicepremiér a ministr školství Roman Giertych. O konkrétní podobě stejnokroje rozhodne ředitel školy po konzultacích s rodiči. Nebudou tedy jednotné.

Giertych musel ustoupit i od dalších nápadů. Ministerstvo nebude moci převzít kontrolu na výběrem ředitelů, nadále jej bude provádět samospráva. Porušilo by to práva samospráv. Nepodařilo se mu ani dosáhnout zavedení jednotných učebnic, učitelé si tak nadále budou moci vybrat ze tří učebnic. Giertych je například proti výuce Darwinovy evoluční teorie.

Novela vyvolává v Polsku rozpaky, i když většina Poláků byla pro uniformy, která mají potlačit viditelné sociální rozdíly mezi žáky.  Podle listu Gazeta Wyborcza z Giertychova plánu zůstala hlavně fasáda v podobě uniforem, samo školství je však dál v krizi, protože zůstává zastaralé a učitelé jsou nedostatečně připraveni.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám