Hlavní obsah

Polští poslanci přijali zákon umožňující potrestat rebelující soudce

Polští poslanci hlasy vládní většiny přijali zákon umožňující postihnout soudce, kteří se stavějí proti kontroverzní soudní reformě, prosazované konzervativní vládou. Vládní strana Právo a spravedlnost (PiS) tvrdí, že má norma zabránit chaosu v justici, a odmítá tvrzení opozice, že je ohrožen právní stát. Proti zákonu ale v Polsku demonstrovaly tisíce lidí.

Foto: Agencja Gazeta, Reuters

Proti zákonu vyšly tisíce Poláků do ulic.

Článek

Pro přijetí zákona hlasovalo 233 poslanců, proti bylo 205, dalších deset zákonodárců se zdrželo, uvedl server Onet.pl. K definitivnímu potvrzení zákona je zapotřebí ještě souhlas senátorů, mezi kterými nemá PiS zaručenou většinu. Senát má ale malé pravomoci a může jen oddálit, ne úplně zablokovat přijetí zákona, poznamenala agentura AP.

Zákon byl sice pozměněn, ale podle agentury AFP stále hrozí odvolání soudců, kteří by zpochybňovali pravomoc nových soudců, dosazených soudcovskou radou.

Národně konzervativní PiS před týdnem v parlamentu předložila zákon, jehož účelem je podle kritiků umlčet a potrestat soudce, kteří zpochybňují stávající soudcovskou radu. Tento orgán, na jehož obsazení má vliv PiS, má pravomoc navrhovat prezidentovi nové soudce.

Přijatý zákon také zakazuje soudcovským organizacím přijímat stanoviska „nepřátelská“ vůči výkonné a zákonodárné moci. Soudci by mohli být za trest přeloženi, odvoláni nebo finančně postiženi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám