Hlavní obsah

Polský europoslanec dostal důtku za xenofobní brožuru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŠTRASBURK/BRUSEL

Předseda Evropského parlamentu Hans-Gert Pöttering potrestal ve středu polského europoslance Macieje Giertycha, otce polského vicepremiéra a ministra školství Romana Giertycha, za vydání publikace Válka civilizací v Evropě, na jehož obal Giertych použil i logo parlamentu. Pöttering polskému poslanci za šíření rasistických a antisemitských výroků udělil důtku.

Článek

Podle Pötteringa Giertychova brožura "vážně porušuje základní lidská práva a zvláště lidskou důstojnost".

Sedmdesátiletý europoslanec ve svém pamfletu například odsuzuje vyučování biologie, brojí proti indoktrinaci sexuální výchovou či nemorální hudbě. Giertych se rovněž pouští do rozboru mentalit různých etnických a kulturních skupin. O Židech třeba píše: "Dávají přednost tomu žít odděleně."

Aféra kolem kontroverzní brožury se v Evropském parlamentu rozhořela v půli února. Ačkoli se rychle vyjasnilo, že sněmovna na vydání knihy s parlamentním logem finančně nepřispěla, všechny hlavní politické skupiny v parlamentu jednomyslně odsoudily obsah publikace. Je prý "rasistický, xenofobní a sexistické povahy".

Na úvod středečního jednání ve Štrasburku Pöttering řekl, že se jeho kancelář snažila s Giertychem spojit, aby mu dala možnost se v plénu hájit proti zvažovanému trestu, ale nepodařilo se jí ho kontaktovat. Důtka je nejmírnějším trestem, jaký může předseda Evropského parlamentu udělit. Dalšími tresty mohou být pozastavení denního finančního příspěvku poslanci nebo jeho dočasné vyloučení ze schůzí parlamentu a výborů. Poslanec může být dokonce dočasně nebo úplně zbaven některých svých funkcí.

Europoslanec Giertych je otcem polského vicepremiéra a ministra školství Romana Giertycha. Ten je současně šéfem vládní strany Liga polských rodin, známé ultrakatolickými a nacionalistickými názory. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám