Hlavní obsah

Polský episkopát: Ke stému výročí sto dní abstinence

Právo, Pavol Minarik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celostátní akci s názvem Sto dnů střízlivosti ke stému výročí nezávislosti vyhlásil polský episkopát. Věřící i nevěřící by se podle něj měli do 11. listopadu, kdy vyvrcholí oslavy milníku v polských dějinách, chovat jako abstinenti a neměli by pozřít ani kapku vodky, vína či piva.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Čelní polští biskupové zároveň upozornili, že alkoholismus v Polsku je nejen zdrojem rostoucích rodinných problémů, rozvodů a násilí, ale také „ohrožuje dosažení ambiciózních celonárodních cílů“.

Střízlivost je podle nich „základní podmínkou vybudování klidné, bezpečné a rozvíjející se společnosti i bohaté, prosperující vlasti dobře sloužící všem Polákům“.

Představitelé episkopátu proto vyzvali současné vládní politiky i kandidáty do nastávajících územních i parlamentních voleb, aby „přijetím reálných právních kroků a opatření přispěli k boji s alkoholismem v zemi“.

Dnes pijí Poláci desetkrát víc

Podle biskupů by výrazně pomohl zákaz neomezené propagace alkoholu a radikální snížení počtu míst jeho prodeje. Upozornili, že ta jsou v současné době v nepřetržitém 24hodinovém provozu po celé zemi.

„Svoboda a nezávislost stály v minulosti životy mnoha Poláků. My dnes nemusíme za Polsko umírat, ale abychom ho mohli účinně ochránit a rozvíjet, střízlivost musí být pevnou součástí našeho každodenního života,“ konstatovali členové episkopátu.

Tadeusz Bronakowski, biskup apoštolství střízlivosti a závislých osob, prohlásil, že „před sto lety jedna osoba v Polsku vypila průměrně za rok litr čistého alkoholu a nyní je to desetinásobně víc“.

V Polsku je podle posledních oficiálních statistik milión lidí závislých na alkoholu a tři milióny jsou ohroženy alkoholem.

Reklama

Výběr článků

Načítám