Hlavní obsah

Polskou vládní krizi může ukončit smíření se Sebeobranou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VARŠAVA

Polskou vládní krizi, hrozící předčasnými volbami, by mohl ukončit návrat populistického hnutí Sebeobrana do vládní koalice. "Může to být těžké, ale můžeme být nuceni to udělat," připustil ve středu v rozhovoru pro televizi TVN ministr Prezemysl Gosiewski ze strany Právo a spravedlnost (PiS) premiéra Jaroslawa Kaczyňského. Premiér se odpoledne sešel se šéfem Sebeobrany Andrzejem Lepperem.

Článek

Jaroslaw Kaczyňski se sešel s Lepperem a Romanem Giertychem, šéfem ultrakonzervativní Ligy polských rodin (LPR), která je v současné vládě. Po setkání nechtěl žádný z nich říci, o čem mluvili.Na internetových stránkách PiS premiér uvedl, že mluvili hlavně o rozpočtu a lustracích. Lepper v televizi TVN24 řekl, že nerozhodne-li se o návratu Sebeobrany do koalice, strana bude hlasovat proti rozpočtu a pro rozpuštění parlamentu.

Právě Kaczyňského rozhodnutí odvolat z vlády šéfa Sebeobrany Andrzeje Leppera za kritiku státního rozpočtu a vyslání posil do Afghánistánu vedlo k rozpoutání krize. Premiér se snažil zajistit si novou většinu jednáním s rolnickou Polskou lidovou stranou a získáním "přeběhlíků" z poslaneckého klubu Lepperova hnutí.

Ale odvysílání tajně pořízených záběrů z "lanaření" opoziční poslankyně krizi koncem září ještě prohloubilo. [celá zpráva]

Opozice požaduje nové volby

Nejsilnější opoziční strana, Občanská platforma, vyzvala premiéra k demisi a předložila návrh na rozpuštění parlamentu, o němž by poslanci měli hlasovat ve čtvrtek či v pátek. Návrh však nemá šanci projít bez podpory Kaczyňského strany, která ovšem není volbám nakloněna vzhledem k poklesu podpory v předvolebních průzkumech.

Premiér již veřejně prohlásil, že udělá cokoli "v mezích slušnosti", aby se vyhnul předčasným volbám, a premiérův bratr, prezident Lech Kaczyński podle vůdce opozice Donalda Tuska mu osobně pohrozil, že by případné vládě Občanské platformy vetoval veškeré zákony. Mezitím menší partner v Kaczyňského vládě, ultrakonzervativní Liga polských rodin, začala opět lákat Sebeobranu zpět do koalice, aby tak vládě zajistila parlamentní většinu, nezbytnou i pro schválení státního rozpočtu na příští rok. Lepper už začátkem týdne oznámil, že je připraven jednat o obnovení koalice.

Rozpuštění sněmovny by však mohlo nastat také v případě, že by rozpočet, jehož návrh před poslanci obhajovala ministryně financí Zyta Gilowská, nebyl přijat do čtyř měsíců. 

Reklama

Související témata:

Související články

Polský prezident se zastal svého bratra

Hlava polského státu, kterou je Lech Kaczyński, se zastala premiéra Jaroslawa Kaczyńského. Prezident obhajoval politiku svého dvojčete. Premiér čelí kritice...

Výběr článků

Načítám