Hlavní obsah

Polsko Polanského do USA nevydá, potvrdil nejvyšší soud

Varšava

Filmový režisér Roman Polanski nebude z Polska vydán americké justici. V úterý o tom rozhodl polský nejvyšší soud, který posuzoval odvolání ministra spravedlnosti Zbigiewa Ziobra proti dřívějšímu verdiktu nižšího soudu.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Roman Polanski

Článek

Dvaaosmdesátiletý Polanski je ve Spojených státech už od roku 1977 stíhán kvůli znásilnění třináctileté dívky. Městský soud v Krakově ale loni rozhodl, že režiséra do USA nevydá. [celá zpráva]

Zbigniew Ziobro, ministr spravedlnosti a generální prokurátor z vládního Práva a spravedlnosti (PIS), tehdy prohlásil, že to je skandál, a podal odvolání. U nejvyššího soudu ale neuspěl.

Polanski se už dříve ke svému činu přiznal. Trvá však na tom, že nešlo o znásilnění, ale o pohlavní styk, s nímž dívka souhlasila. V USA je ovšem sex s nezletilými považován za znásilnění.

Roman Polanski
Narodil se polsko-židovské rodině v Paříži, která se roku 1937 přestěhovala do Krakova. Druhou světovou válku prožil v krakovském ghettu.
Vystudoval režii na filmové škole v Lodži, ale diplom nezískal.
V roce 1961 byl za film Nůž ve vodě nominován na Oscara. Natočil dále snímky Ples upírů, Rosemary má děťátko, Čínská čtvrť, Hořký měsíc či Pianista.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám