Hlavní obsah

Polsko obrátilo, k volbám pozve pozorovatele

VARŠAVA

Polsko se rozhodlo, že na říjnové parlamentní volby pozve mezinárodní pozorovatele Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Varšava se přitom na začátku září tvrdě ohradila, když s návrhem přišel bývalý český prezident Václav Havel. O změně rozhodnutí informovalo v noci na středu ministerstvo zahraničních věcí.

Článek

Šéfová polské diplomacie Anna Fotygová novinářům řekla, že "je dohoda", na jejímž základě pozvala misi OBSE na sledování předčasných voleb, které se uskuteční 21 října.

Premiér Jaroslaw Kaczyński minulý týden uvedl, že Varšava je připravena tuto otázku zvážit, pokud obdrží formálně náležitou nótu. Předchozí nóta OBSE, na kterou vláda reagovala negativně, byla podle něj "formulována neobratným způsobem a měla by být změněna".

Novou nótu nyní předal ministryni zahraničí ředitel Úřadu pro demokratické instituce a lidská práva (ODIHR, jenž je orgánem OBSE) Christian Strohal. Ten s Fotygovou vydali společné prohlášení, v němž zdůrazňují shodné názory na průběh monitoringu voleb.

Havlův návrh se setkal s nekompromisní kritikou

S návrhem na vyslání mezinárodních pozorovatelů přišel jako první Václav Havel, jeho slova ale byla téměř jednomyslně odsouzena, souhlasila jen opozice. Polští politikové se cítili uraženi, protože zahraniční pozorovatelé bývají obvykle vysíláni do zemí, kde jsou s demokracií problémy.

Fotygová zdůraznila, že v případě Polska nemá přítomnost OBSE žádnou souvislost s ohrožením stability demokracie. "Naopak - OBSE děkuje Polsku, zemi se stabilní demokracií, za připojení se k hodnotám, kterými se řídí OBSE ve své misi," uvedla ministryně.

Spojitost mezi prací pozorovatelů a úrovní demokracie není pravidlem. Odborníci OBSE sledovali například americké prezidentské volby v roce 2004, protože chtěli posoudit změny od hlasování v roce 2000, kdy zvolení George Bushe provázely pochyby a přepočítávání hlasů.

Předčasné volby proběhnou po prázdninovém rozpadu vládní koalice, který způsobila aféra někdejšího ministra zemědělství a šéfa Sebeobrany Andrzeje Leppera. Polský parlament byl rozpuštěn na začátku září.

Reklama

Související články

Havel naštval svým projevem polské politiky

Bývalý prezident ČR Václav Havel pobouřil polské politiky. Při prezentaci své knihy Prosím stručně v Krakově řekl, že by se v Polsku měly uskutečnit předčasné...

Výběr článků

Načítám