Hlavní obsah

Polského mafiána zatkla britská policie v centru Londýna

VARŠAVA/LONDÝN

Údajného kmotra polské mafie Mariana Kozinu zatkla britská policie v centru Londýna. Kozinu Poláci podezřívají z účasti na vraždě někdejšího ředitele polské policie Marka Papaly. O zadržení napsal v pátek deník Rzeczpospolita.

Článek

V současnosti je Kozina, známý také jako Ricardo Fanchini, občanem Belgie, který bydlí v Londýně. Oficiálně je podnikatelem a je považován za spojence ruské mafie v západní Evropě. Policisté a tajné služby mnoha evropských zemí i Spojených států se ho marně snažili dopadnout řadu let, píše deník.

Pašoval narkotika i alkohol

Jednapadesátiletý Kozina se narodil v Katovicích. Na konci 70. let odjel do Německa, kde se údajně poznal s Rusy, kteří měli vztahy s mafií. Policie ho podezřívá, že společně s nimi vytvořil jeden z prvních kanálů pro pašování narkotik. Na konci 80. let si změnil jméno a začal se prý zabývat pašováním alkoholu, připomíná list.

Polská policie Kozinu podezřívá z účasti na vraždě bývalého hlavního velitele polské policie Papaly v roce 1998.

Naposledy se o Kozinovi alias Fanchinim v Polsku mluvilo v souvislosti se zprávou, že skupina bývalých funkcionářů komunistických tajných služeb, která se zabývá nelegální činností, údajně hledá někoho, kdo zlikviduje ministra spravedlnosti Zbigniewa Ziobra. Ten se prý totiž při své činnosti příliš zabýval mafií. Jedinou osobou, která podle spekulací médií mohla takový úkol přijmout, byl právě Kozina.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám