Hlavní obsah

Polské věznice jsou plné opilých cyklistů

Právo, Pavol Minárik
Varšava

V polských věznicích si v současné době odpykává trest 5 024 lidí odsouzených za jízdu na kole pod vlivem alkoholu. Polské soudy jsou zavalené případy opilých cyklistů. Ve věznici v Kaczalinu sedí každý čtvrtý odsouzený za alkohol za řídítky, napsal deník Fakt. Zdůraznil, že podobná situace je i v dalších, většinou přeplněných polských věznicích.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Článek

Počet odsouzených za řízení motorového vozila pod vlivem alkoholu je nyní jen o 626 případů vyšší, než kolik je odsouzeno cyklistů.

V Polsku je známý případ staršího muže, který opakovaně jezdil na kole pod vlivem alkoholu. Ve vězení kvůli tomu byl už jedenáctkrát a dohromady tam pobyl tři roky. Měsíční pobyt odsouzeného ve vězení přitom stát přijde na 2 500 zlotých (13 500 korun).

Každý čtvrtý případ, kterým se nyní zabývají žalobci, se týká opilých cyklistů. Generální prokurátor Andrzej Seremet to považuje za neúnosné. Seremet už nechce, aby opilí cyklisté, kteří nezpůsobili vážné dopravní nehody, končili ve vězení. Proto přišel s návrhem, aby řízení kola pod vlivem alkoholu už „nebylo považované za trestný čin, ale za přestupek“.

Ukázalo se, že odsouzení těchto lidí do vězení nemá žádný preventivní efekt, protože těchto lidí rok od roku přibývá. Podle něj patří tito lidé spíše do rukou lékařů než soudců.

Čeká se na novelu

Proti příliš tvrdému postihu opilých cyklistů se postavil i polský ministr vnitra Jacek Cichock. Oznámil, že o tom bude jednat s ministrem spravedlnosti Jaroslawom Gowinom. Doufá, že do konce roku se podaří připravit nový zákon, který „už nebude posílat do vězení i ty lidi, kteří nepředstavují vážné nebezpečí“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám