Hlavní obsah

Polská vláda po útoku na ústavní soud míří k ovládnutí médií

Právo, Pavol Minárik
Varšava

Noční rokování polského Sejmu po nástupu národně-křesťanské strany Právo a spravedlnost (PiS) k moci jsou už spíše pravidlem než výjimkou. Ve středu do druhé hodiny ranní a pak hned znovu od sedmé hodiny jedná polský parlament o novelizaci zákona o veřejnoprávních médiích. Ta chce v urychleném tempu ve dvou etapách změnit na národní.

Foto: ČTK/AP

Polská premiérka Beata Szydlová s šéfem PiS a někdejším premiérem Jaroslawem Kaczynským

Článek

V první řadě jde o kompletní výměnu vedení i dozorčích rad v Polské televizi (TVP), Polském rozhlase (PR) i Polské tiskové agentuře (PAP) a získání úplné kontroly nad nimi, jak avizoval šéf poslaneckého klubu PiS Ryszard Telecki. „Kritiku změn, které po volbách v zemi zavádíme, je třeba v médiích urychleně přerušit,“ prohlásil v Sejmu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Schválením novely zákona budou ukončeny mandáty současných vedení veřejnoprávních médií a nahrazeny novými. O jejich obsazení bude podle novely mediálního zákona rozhodovat ministr financí.

V březnu 2016 pak plánuje PiS přijmout další novelu, která změní veřejnoprávní média na národní, což má být spojeno s radikální změnou jejich obsahového zaměření.

Vlak už se rozjel

Sdružení evropských novinářů už vyzvalo polskou vládu, aby od záměru podřídit si absolutně veřejnoprávní média ustoupila. Jak ale ve středu napsal portál Natemat.pl, „vlak se už rozjel a stejně jako s předešlou novelou o ústavním soudu se už bohužel nedá zastavit“.

Sejm, v němž má vládní PiS většinu, zřejmě příslušnou novelu zákona o sdělovacích prostředcích schválí ještě ve středu.

Čelní politici strany už veřejně ohlásili, kdo všechno bude muset z veřejnoprávních médií, a především z TVP, odejít. Média rovněž zveřejňují seznamy novinářů, jichž se s velkou pravděpodobností dotknou čistky chystané na začátek nového roku.

Anketa

Schvalujete záměr polské vlády získat plnou kontrolu nad veřejnoprávními médii?
Ano
43,4 %
Ne
56,6 %
Celkem hlasovalo 2673 čtenářů.

Související téma:

Foto: Pawel Kopczynski, Reuters

Jaroslav Kaczynski

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám