Hlavní obsah

Polská televize vylepšuje minulost Kaczyňského jako disidenta

Právo, pm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Veřejnoprávní polská Telewizja Polska (TVP), hlavní propagandistický nástroj vládního Práva a spravedlnosti (PiS), natáčí dokument o opoziční činnosti lídra této strany Jaroslava Kaczyňského (71) během 70. a 80. let minulého století a o jeho cestě do vysoké politiky.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Předseda PiS Jaroslaw Kaczyński

Článek

V této souvislosti TWP navrhla Bogdanovi Borusewiczovi (72), v minulosti jednomu z předních představitelů odborů Solidarity v Gdaňsku, aby vystoupil ve filmu po boku v současnosti nejvlivnějšího polského politika, kterému v PiS říkají „náčelník státu“.

Borusewicz, do roku 1989 vícekrát vězněný za protisocialistickou činnost, v neděli v RadioZet řekl, že „nabídku odmítl, protože mu o opoziční činnosti Jaroslawa Kaczyňského v oněch letech není nic známo“.

Zároveň dodal, že s Kaczyňským tehdy úzce spolupracoval, a nejen s ním, ale i s Lechem, bratrem-dvojčetem Jaroslawa, který se později stal prezidentem a v dubnu 2010 tragicky zahynul při leteckém neštěstí v ruském Smolensku.

Kaczyňski jako spasitel národa, či prokletí

Evropa

Dokumentární film má zřejmě za úkol „vylepšit profil Kaczyňského, ukázat ho jako statečného a odvážného bojovníka proti komunismu v Polsku“, napsal portál natemat.pl.

Reklama

Výběr článků

Načítám