Hlavní obsah

Polská církev chce posunout hranici pro prodej tvrdého alkoholu na 21 let

– Varšava

Polská katolická církev přišla s plánem, který má omezit dostupnost alkoholu pro mladé lidi, kteří podle duchovních příliš často podléhají svodům lihových nápojů. Biskupové navrhují, aby byl alkohol dostupný místo od 18 až od 21 let a prodával se na méně místech než v současnosti. V pondělí o tom informovala polská média.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Studenti vysokých škol jsou podle polských i zahraničních výzkumů skupinou se zvýšeným rizikem vzniku problémů spojených s alkoholem,” píše se podle webu Gazeta.pl v dokumentu.

Církev, která má se současnou konzervativní vládou velmi dobré vztahy, navrhuje zvýšit po vzoru Spojených států hranici pro prodej tvrdého alkoholu na 21 let.

Dalším z kroků má být zvýšení ceny lihovin a omezení počtu míst, kde je bude možné koupit. „Zvláště nebezpečné je povolení prodeje alkoholu na čerpacích stanicích,” označili duchovní typ provozoven, v nichž by podle nich neměly být lihoviny dostupné.

Cílem je změna polské kultury 

Podle údajů polských úřadů konzumují obyvatelé bezmála čtyřicetimilionového Polska v posledních letech kolem deseti litrů čistého alkoholu na osobu ročně. Například v České republice, které patří ve spotřebě lihovin mezi nejaktivnější země, je to kolem 12 litrů.

Podle biskupů má 15 procent Poláků problémy s nadměrnou konzumací alkoholu a u řady z nich vznikají tyto návyky již v mladém věku.

Cílem programu, kterým by se podle biskupů měla zabývat vláda, je „trvalá změna polské kultury, aby polskost nebyla spojována s alkoholismem, ale se střízlivostí”.

Reklama

Výběr článků

Načítám