Hlavní obsah

Politik AfD Bystroň dostal pokutu 25 tisíc. Tajnou volbu kancléřky zveřejnil

Berlín

Pokutu ve výši tisíc eur (25 500 korun) dostal německý poslanec AfD Petr Bystroň, politik s českými kořeny, napsal server týdeníku Focus. Porušil totiž tajnost volby kancléřky, protože na Twitteru zveřejnil, jak hlasoval, a k tomu přidal i fotografii hlasovacího lístku.

Článek

Předtím, než byly výsledky tajné volby oficiálně oznámeny, vystoupil předseda německého Spolkového sněmu Wolfgang Schäuble a oznámil, že Bystroň vložil na Twitter fotografii s hlasovacím lístkem, kde je křížek u ne. K tomu dodal popisek: „Není to má kancléřka“.

„Poslanec Petr Bystroň ve volební kabině vyfotografoval svůj vyplněný hlasovací lístek i hlasovací průkaz a tuto fotografii zveřejnil. Tím vědomě porušil zásadu tajnosti volby,” řekl poslancům Schäuble krátce poté, co znovuzvolená kancléřka Angela Merkelová (CDU) složila přísahu.

Bystroň podle Schäubleho porušením tajnosti volby vážně porušil také řád a důstojnost Spolkového sněmu a bude potrestán pokutou ve výši tisíc eur. Poslanci Schäubleho slova o pokutě ocenili potleskem.

Bystroň je český emigrant, který v roce 1987 s rodiči odešel z Československa.

Proti Merkelové byli i někteří poslanci koalice

Jeho hlas nicméně nakonec zvolení Merkelové nezabránil. Staronová kancléřka v tajné volbě obdržela 364 ze 688 platných hlasů a těsně překonala potřebnou většinu 355 hlasů. Strany velké koalice mají ve Spolkovém sněmu 399 křesel, což znamená, že šéfka křesťanských demokratů nezískala podporu všech koaličních poslanců.

Foto: Kappeler Michael, ČTK

Ve Spolkovém sněmu byla přítomna vyhlášení volby německé kancléřky také maminka Angely Merkelové.

„Proti bylo více hlasů, než jsem čekala,” připustila šéfka poslanců SPD Andrea Nahlesová. Právě někteří členové její strany zřejmě Merkelovou nepodpořili.

Po ohlášení výsledků se Merkelová přesto dočkala potlesku a gratulací koaličních i opozičních představitelů. „Ano, pane předsedo, volbu přijímám,“ prohlásila na dotaz Schäubleho, jak je v Německu zvykem. Po poledni pak do jeho rukou složila přísahu, když ji předtím v sídle hlavy státu do funkce jmenoval prezident Frank-Walter Steinmeier.

Volbě ve Spolkovém sněmu přihlížela také devětaosmdesátiletá matka kancléřky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám