Hlavní obsah

Politická krize v Polsku dospěla k předčasným volbám

VARŠAVA

Polský premiér Jaroslaw Kaczyński chce v nadcházejících dnech ukončit spojenectví se svým menším partnerem v koaliční vládě - Ligou polských rodin (LPR). Předčasné parlamentní volby by se mohly konat 21. října, nejpozději v listopadu, jak v sobotu uvedl premiér Kaczyński.

Článek

Představitelé premiérovy strany Právo a spravedlnost (PiS) s uspořádáním předčasných parlamentních voleb v zemi souhlasí.

"Můžeme odhadnout, že to bude 21. října. Může to být i o týden dříve nebo později, to není podstatné, ale nejpozději v listopadu," řekl Kaczyński po zasedání politické rady své strany.

Šéf kabinetu chce v nadcházejících dnech ukončit spojenectví se svým menším partnerem v koaliční vládě. Oznámil to v sobotu vůdce LPR Roman Giertych. Kaczyński prý Giertychovi podle jeho slov na dnešním setkání řekl, že odvolá ministry za jeho stranu z vlády již v pondělí. "Premiér mi řekl, že ukončil koalici s LPR," sdělil Giertych polské státní televizi.

Největší bývalá komunistická země v Evropské unii prožívá již měsíc politickou krizi a stále více se očekávalo, že Kaczyński vypíše předčasné parlamentní volby dva roky před řádným termínem.

Kaczyński i jeho dvojče, prezident Lech Kaczyński, už několikrát uvedli, že předčasné volby by mohly být cestou z nynější vládní krize. Zatím ale oba zůstávali jen u slov a nepokusili se toto vyjádření změnit v realitu. Příští řádné parlamentní volby se měly konat až v roce 2009.

Polskou krizi zahájil začátkem července sám premiér, když odvolal z postu místopředsedy vlády a ministra zemědělství kvůli podezření z účasti v korupční aféře Andrzeje Leppera. Ten zastával post předsedy koaliční populistické Sebeobrany.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám