Hlavní obsah

Politici musí za tajné věznice CIA pykat, vyzývá Amnesty International

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Vlády těch evropských zemí, které se po 11. září 2001 jakýmkoli způsobem podílely na vzniku tajných věznic a spolupracovaly s americkou Ústřední zpravodajskou službou (CIA) na únosech, zadržování a mučení lidí podezřelých z terorismu, by měly nést odpovědnost a důkladně vyšetřit, co se na jejich území odehrálo. Politiky k tomu vyzvala mezinárodní organizace na ochranu lidských práv Amnesty International (AI).

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Vlády podle AI po loňském zveřejnění zprávy amerického Senátu nemohou dál strkat hlavu do písku a musejí začít stíhat konkrétní osoby.

„Bez evropské pomoci by USA nikdy nebyly schopny tak dlouhá léta tajně zadržovat a mučit lidi. Senátní zpráva naprosto jasně ukazuje, že zahraniční vlády byly pro ,úspěch´ operací CIA nepostradatelné," uvedla Julia Hallová, která v AI působí jako odbornice na oblast boje proti terorismu. ”Doba zapírání a zastíracích manévrů skončila," dodala.

Oficiálně nikdo nic nepřiznal

Ačkoli materiál amerických zákonodárců, který popsal brutální výslechové metody CIA, konkrétní země nezmiňuje, je prý z předchozích informací zcela jasné, o které státy jde. Řeč je údajně zejména o Polsku, Rumunsku a Litvě, kde americké tajné služby podle všeho provozovaly utajené věznice, a o Británii, Makedonii a Německu, které byly CIA v jejích aktivitách nápomocné.

Ve zmíněných věznicích používali podle dřívějších zpráv agenti CIA při výsleších i mučení, například metodu takzvaného waterboardingu, tedy simulovaného topení, nebo upírání spánku. A evropští politici by nyní měli zjistit, kdo dal svolení k tomu, aby americké služby na jejich území něco takového prováděly. Dnes už totiž není možné, aby vlády odůvodňovaly porušování základních lidských práv poukazem na národní bezpečnost, zdůraznila Hallová.

Související témata

Foto: Novinky

Foto: U.S. Department of Defense, Reuters

Americká věznice Guantánamo na Kubě

I když se v Rumunsku, Polsku i Litvě vedla či vedou vyšetřování ohledně tajných amerických věznic, nikdy nedospěla ke konkrétnímu obvinění. Ani jedna ze zemí oficiálně existenci těchto zařízení nepřiznala, ačkoli jednotliví činitelé o nich už hovořili.

Reklama

Výběr článků

Načítám