Hlavní obsah

Policisté viděli, jak uneseného Vietnamce táhli do vládního speciálu, píše deník

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Dva slovenští policisté vyšetřovatelům řekli, že na bratislavském letišti viděli, jak do slovenského vládního letadla byl loni vlečen unesený Vietnamec Trinh Xuan Thanh. Podle slovenského Denníku N znamenají výpovědi policistů v případě uneseného vietnamského manažera zlom. Mluvčí bratislavské prokuratury Michal Šúrek potvrdil, že v této věci bude zahájeno trestní řízení.

Foto: Reuters

Trinh Xuan Thanh

Článek

„Dozorující prokurátor dal po prozkoumaní spisového materiálu vyšetřovateli pokyn, aby zahájil trestní řízení ve věci trestného činu omezování osobní svobody spolupachatelstvím,“ napsal Šúrek ve svém prohlášení zaslaném zmíněnému listu, který o možnosti únosu psal už v létě s tím, že Thanh byl omámený. [celá zpráva]

Policisté už vyslechli téměř všechny členy slovenské ochranky, kteří byli v den únosu ve službě. Ministryně vnitra Denisa Saková (Směr-sociální demokracie) před časem zbavila mlčenlivosti 44 policistů, kteří zabezpečovali loňský pobyt vietnamského ministra vnitra To Lama v Bratislavě.

„Pokud se prokáže, že Vietnamci využili slovenský vládní speciál k únosu svého občana, nemůže to zůstat bez důsledků. To se určitě projeví na zhoršení bilaterálních vztahů s Vietnamem,“ řekl slovenský premiér Peter Pellegrini.

Vietnamec dostal doživotí

Thanh, který žádal v Německu o azyl, byl unesen 23. července 2017 v Berlíně. Po několika dnech byl převezen dodávkou z české půjčovny přes Brno před bratislavský vládní hotel Bôrik, kde tehdejší slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák (Směr) jednal se svým vietnamským protějškem.

Unesený manažér měl být poté na palubě slovenského speciálu přepraven do Moskvy, tedy mimo schengenský prostor. „Na oficiální návštěvu vietnamského ministra vnitra přicestovali čtyři Vietnamci, ale z Bratislavy jich odletělo dvanáct,“ upozornil deník Sme s tím, že do vládního speciálu nastoupili patrně únosci i unesený.

Thanh byl ve své vlasti obviněn a později odsouzen na doživotí za zpronevěru a špatné hospodaření ve firmě PetroVietnam. Podle rozsudku jí způsobil škody ve výši zhruba 150 miliónů dolarů (3,3 miliardy korun). [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám