Hlavní obsah

Policie zadržela podezřelé z vraždy polského expremiéra Jaroszewicze

Právo, PM

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Z brutální vraždy, jejíž obětí se v roce 1992 stal bývalý polský premiér Piotr Jaroszewicz a jeho manželka Alice, obvinila krakovská policie tři muže. Dva se již přiznali, uvedl ve středu polský ministr spravedlnosti a generální prokurátor Zbigniew Ziobro. Oba obvinění jsou již ve vězení za jiné trestné činy. Třetího pachatele policie zadržela ve středu.

Foto: Profimedia.cz

Piotr Jaroszewicz (vlevo) a francouzský prezident Valéry Giscard d’Estaing v roce 1976.

Článek

Vražda se stala před 26 lety v rodinném domě manželů ve varšavské čtvrti Anin. Pachatelé nejprve expremiéra Jaroszewicze mučili a následně udusili. Jeho manželku spoutali a poté zastřelili.

Byt zdemolovali, ale žádné cenné věci se z něj neztratily. Jedna z vyšetřovacích verzí hovoří o tom, že vrazi ukradli osobní doklady a poznámky expremiéra. „Pravděpodobně to bylo loupežné přepadení,“ uvedla televize TVN24.

V roce 1994 stanula před soudem čtveřice podezřelých. Proces se táhl šest let, ale nakonec byli osvobozeni. Ani jeden ze současných zadržených mezi tuto čtveřici nepatří.

V loňském roce během práce na dokumentárním filmu o vraždě expremiéra našel novinář Tomasz Sekielski otisky palců, které pocházely z místa vraždy. Prokuratura následně obnovila vyšetřování.

Piotr Jaroszewicz byl polským premiérem v letech 1970 až 1980, pachatelé ho zavraždili, když mu bylo 83 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám